Osmanlı Dönemi Mekke ve Medine Fotoğrafları Sergisi’ne Malezya’da büyük ilgi

Osmanlı Dönemi Mekke ve Medine Fotoğrafları Sergisi’ne Malezya’da büyük ilgi
İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Malezya’da düzenlenen “Harameyn–Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine” Sergisi Malezyalı sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa'nın koleksiyonundan oluşan sergide; Kâbe'nin yanısıra Medine'deki sel felaketi ve Hicaz Demiryolu fotoğrafları dikkat çekiyor.

İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)’nın düzenlediği “Haremeyn Sergisi” Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da açıldı. Malezya Görsel Sanatlar Milli Galerisi’nde düzenlenen serginin açılış törenine Malezya Dışişleri Bakan Yardımcısı Dato Hamza Zaynuddin, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren ve Malezya Görsel Sanatlar Milli Galerisi Başkanı Dato Mahazir Lokman katıldı.

Açılışta konuşan IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Malezya Hükümeti ve IRCICA’nın işbirliği ile düzenlenen serginin, Mekke ve Medine’nin tarihi hakkında mevcut bilgi ve belgelere önemli bir katkı sunduğunu ve bu bakımdan kutsal topraklara hizmet anlamı taşıdığını belirtti.

Mekke ve Medine'den 80 siyah beyaz fotoğrafın yer aldığı sergide, Kâbe'nin yanı sıra Medine’deki sel olayı ve Sultan II. Abdülhamid tarafından 1900- 1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolu fotoğrafları Malezyalılardan büyük ilgi gördü.

Fotoğraflar Yıldız Albümü’nden

Sergilenen fotoğraflar Sultan II. Abdulhamid dönemi Yıldız albümlerinden ve I. Dünya Savaşı sırasında Medine Müdafii olarak tanınan Fahrettin Türkkan Paşa’nın koleksiyonundan seçildi. Mekke ve Medine tarihinin 19. Yüzyıl sonu-20. Yüzyıl başı dönemindeki altyapı ve inşaat faaliyetleri, tarihî mekanların onarımı ve korunması, hac ve kamu hizmetleri gibi çeşitli yönlerini yansıtıyor. Üç ay açık kalacak sergi, daha sonra Malezya’nın başka şehirlerinde de sergilenecek.

Ayrıca IRCICA 2014’te Sultan II. Abdülhamid Albümlerinden ve Fahrettin (Türkkan) Paşa koleksiyonundan seçilmiş fotoğraflarla Osmanlı döneminde Mekke el-Mükerreme ve Medine el-Münevvere başlıklı açıklamalı bir albüm yayınlamış, Mekke ve Medine’nin tarihî fotoğraflarından oluşan benzer bir sergiyi 2010’da Suudi Arabistan’da düzenlemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.