OMÜ'de DOCOMOMO KONFERANSI

OMÜ'de DOCOMOMO KONFERANSI
"Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları" konulu konferansın 12.'sini, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi’nin öncülüğünde Samsun'da başlattı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış törenine, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, DOCOMOMO Türkiye Grubu Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Omay Polat, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, öğrenciler ve Samsunlular katıldı.

"Amaç mimari mirası korumak"
Uluslararası bir örgüt olan DOCOMOMO'nun Türkiye Grubu Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Omay Polat, konferansın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “DOCOMOMO, özellikle 20. yüzyıl mimarisinin değerlendirilmesi ve kültür mirası olarak ele alınacakların belirlenerek korunması amacıyla kuruldu. Bu kapsamda örgütün amacı hızla belge üretmek ve birtakım tehditler altında olan mimari mirasın bu tehditlerden kurtularak korunmasını ve yaşamasını sağlamak. 2002 yılında da Türkiye, Cumhuriyet dönemine ait kültür varlıklarının belgelenmesi ve tanımlanması ihtiyacından dolayı bu ekibe katılmaya karar verdi. Biz de hızlı bir şekilde koruma alanında çalışmalara başladık." dedi.20. yüzyılda modernizmin Türkiye'de nasıl şekillendiğini anlamak amacıyla da 2004 yılından itibaren poster sunuşları düzenlediklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece büyük şehirlerde değil, ülkenin çeşitli coğrafyalarında, küçük yerleşim yerlerinde tanınmayan, bilinmeyen örnekleri toplayarak bir envanter oluşturduk. Bu envanterler halktan ve özellikle üniversite öğrencilerinden yoğun ilgi gördü."DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu olarak koruma alanında zayıf olduklarına dikkat çeken Polat, tespit edilen binaların korunması ve niteliğine uygun olarak yeniden kullanılması için üniversitelerden, bilim insanlarından, öğrencilerden ve belediyelerden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

"Vizyonumuz kente ve çevreye duyarlı bir mimarlık eğitimi"
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay da kurumsal kimlik kazanmış bir konferansın, Mimarlık Fakültesi'nin ev sahipliğinde Karadeniz Bölgesi’nde ilk defa yapılmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Oktay,  "42 yıllık bir üniversite için çok genç bir fakülteyiz. Mimarlık Fakültesi olarak vizyonumuz kente ve çevreye duyarlı bir mimarlık eğitimi verebilmektir. Bu doğrultuda pek çok etkinlik düzenledik ama ilk defa bu kadar kapsamlı bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Belli bir dönemin mimarisini korumaya yönelik bir grupla beraber düzenlediğimiz bu etkinlik bizim vizyonumuz açısından ayrıca anlamlı." şeklinde konuştu.103 katılımcı ve 82 sunumla konferansı iki günde tamamlamayı planladıklarını belirten Prof. Dr. Derya Oktay, tüm katılımcılara ve konferansın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

"Kenti ileri taşımada Mimarlık Fakültesi umut veriyor"
DOCOMOMO gibi önemli ve anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için OMÜ Mimarlık Fakültesi'ni tebrik eden Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ise "Daha kuruluşunun 4. yılında olmasına rağmen, OMÜ Mimarlık Fakültesi bu alandaki diğer fakülteler arasında hızla yükselişe geçti. Fakültenin böyle anlamlı bir organizasyonu üstlenebilmesi, yer aldığı köklü üniversitenin de katkılarıyla kentimizi geleceği taşımada neler yapabileceği konusunda bize umutlu mesajlar vermiştir." dedi.

"Bu tür etkinliklerin şehrimize çok büyük katkıları var"
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da Mimarlık Fakültesi gibi genç bir fakültenin uluslararası bir kuruluşun ulusal düzeydeki etkinliğini Samsun'da düzenleyebilmesini sevindirici bulduğunu belirterek, "Üniversiteyle şehrin bütünleşmesinden, üniversitenin şehre katkısından, etkisinden söz ediyoruz. Bu açıdan bu tür etkinliklerin şehrimize çok büyük katkıları olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.OMÜ gibi köklü bir üniversitede Mimarlık Fakültesi’nin geç kurulmasının şehrin mimarisi açısından eksiklik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Bir şehrin mimarisi, o şehrin kimliğini oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda Mimarlık Fakültemizin şehre önemli katkılar yapacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Cumhuriyet dönemi mimarisiyle ilgili çalışmalar henüz çok yeni"
Organizasyonun şehre güzellik kattığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Osmanlı, Selçuklu gibi eski tarihimizden kalan eserlere hassasiyetin yükseldiğini ancak Cumhuriyet dönemi mimarisiyle ilgili çalışmaların henüz çok yeni olduğunu söyledi. Cumhuriyet mimarisine ait binaların korunamadığını örnekler vererek açıklayan Yılmaz, "Erken dönem mimarisinin başına gelenlerin çoğu aslında yanlış planlamadan ve gelecekteki kentsel büyümeyi hesaba katamamaktan kaynaklanıyor. Yine de tamamen yok etmek yerine başka bir yere aynı mimariyle inşa edilebilir." diye konuştu.Konuşmaların ardından Samsun Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Olga Hasanoğlu katılımcılara ufak bir piyano dinletisi sundu."Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları" konferansının açılış töreni, poster sunuşlarının özeti şeklinde hazırlanan görsellerden oluşan serginin gezilmesiyle sona erdi.Emrah ŞAHİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.