ÖMÜ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERE SAHİP

ÖMÜ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERE SAHİP
15 Ağustos’ta görevi devralan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, söylemleri ve vaatleri ile üniversite ve Samsun’da bir heyecan uyandırdı.

 
İstişareyi erişilebilirlik ve şeffaflık bağlamında sürekli kılmayı amaçlayan Prof. Dr. Bilgiç, “açık kapı günü” uygulamasını başlatarak, her hafta Salı günü saat 16:00-18:00 kapısını çalışanlara ve öğrencilere ardına kadar açtı. 1 Kasım’da başlayan açık kapı günü uygulaması kapsamında akademik ve idari personelinden öğrencilere kadar çok sayıda kişi Rektör Bilgiç ile görüşerek fikirlerini ve önerilerini paylaşma imkânı buldu.

FİKİR ALIŞVERİŞİ ÖNEMLİ
Önemli projeleri ve söylemlerini ivedilikle hayata geçirmeye başlayan Rektör Bilgiç, bu kapsamda ilk olarak huzurlu çalışma ortamı ve istişare amacıyla Rektörlük seçimi sürecinde yarıştığı adaylarla bir araya geldi. Göreve atanmasının 3. günü bu adımı atan Bilgiç, böylelikle ortak akıl sürecini hep birlikte hayata geçirmeyi ve fikir alışverişinin önemini ön plana çıkardı. Sait Bilgiç, bu buluşmalar kapsamında iki defa Rektörlük sürecinde yarıştığı adaylar ile bir araya geldi. 

İLK TOPLANTI
Bilgiç, hem şehir ve üniversitenin her kesim tarafından arzu edilen buluşmasını sağlamak hem de üniversitede üretilen bilgiyi iş dünyasına taşımak amacıyla şehrin siyaset, sanat, medya, ekonomi, iş dünyası, sağlık, eğitim ve spor gibi tüm aktörleriyle ziyaretler ve etkinliklerde buluştu ve görüşlerini paylaşarak üniversiteden beklentileri dinledi. Bu birlik ve beraberlik iklimi, istişare toplantısını 22 Şubat’ta geniş bir katılımla gerçekleştiren “Üniversite Danışma Kurulu” sayesinde kurumsal ve sürekli bir nitelik kazanmış oldu. Üniversite Danışma Kurulu’nun ilk resmi toplantısı ise 9 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Üniversite Danışma Kurulu, üniversitenin paydaşlarıyla olan ilişkilerini güçlendirmesinin ve Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeleri takip ederek üniversitenin geliştireceği politikalara katkı sağlamanın en temel mekanizması olarak öne çıktı. 

RAYLI SİSTEM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Öğrencilere, çalışanlara ve Samsun halkına önemli bir imkân sağlayacak olan hafif raylı sistemin kampüse çıkarılması projesi de Rektör Bilgiç’in attığı ilk adımlardan biri oldu. Üniversite-şehir buluşmasının sembolik adımlarından biri de olan bu proje kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalanarak 1 Mart 2017’de yaklaşık 6 kilometrelik (6,4 km) bir güzergâha sahip olan tramvayla ilgili çalışmalara başlandı. Proje noktalandığında; OMÜ, Türkiye’de raylı sistem ile ulaşımın sağlandığı 3. üniversite olurken, bütün birimlere raylı sistem ile ulaşmanın mümkün olduğu ilk üniversitelerden biri de olacak. Kampüsle ilgili bir diğer adım ise yapılaşmanın yasal bir zemine oturtulması konusundaki çalışmalar oldu. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ruhsat çalışmaları da hâlihazırda devam etmektedir. 

YÜKSELEN ULUSLARARASILAŞMA GRAFİĞİ

101 ayrı ülkeden 2 bin 642 öğrenciye ev sahipliği yapan OMÜ, Türkiye’deki üniversiteler içinde en fazla uluslararası öğrenci oranına sahip üniversitelerden biri olarak da dikkat çekmektedir. Türkiye’deki toplam öğrenci sayısı içinde; uluslararası öğrenci ortalaması 1.4 olmasına rağmen, bu oran OMÜ’de 4.7’ye ulaşmış durumdadır. Bu tabloyu güçlendirerek sürdürme gayesi içinde olan OMÜ, 27 ayrı merkezde, 11 ülkede ve 6 ayrı dilde Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı’nı da (OMÜ-YÖS) başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, önümüzdeki dönemde uluslararasılaşma ve uluslararası öğrenciler konusundaki çıtayı daha da yükseltme hedefindedir.
 
BİLİMSEL ÜRETİM
Üniversitelerin esas görevi bilimsel üretimde bulunmak ve bunu paylaşmak olduğu için buradaki başarı, hem alandaki endekslerde üst sıralarda olmayı hem de AR-GE projelerinde çıtayı yükseltmeyi gerektirmektedir. Bu kapsamda 2016 yılı içinde yürütülen bilimsel araştırma projelerine yönelik desteklerde artış sağlandı. 
OMÜ’nün sanayi ile AR-GE’ye dayalı iş birliğini TEKNOPARK ve Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) aracılığıyla geliştirme hedefi doğrultusunda OMÜ-TTO yeniden yapılanma sürecine sokuldu. Bu bağlamda, yeniden yapılandırma süreci için güçlü üniversitelerle mentorlük konusunda görüşmeler ve anlaşmalar da yapıldı. Yeniden yapılanma sürecinin önemli bir adımı olarak “Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Hazırlık, Başlangıç ve Kapasite Artırımı Sağlanması” projesine başvuruldu.

KADRODA ADALET VE LİYAKAT
Kadroda adalet ve liyakat
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, bir başka ilkesi olan bilimsel liyakate göre kadro konusunda ise uzun süredir kadro bekleyen akademik personelin sorunlarını da ivedilikle çözüme kavuşturdu. Bu kapsamda ilk etapta bir kadro çalışması yapılarak bilimsel kriterleri sağlayan akademik personele, kadroları hiçbir ayrım gözetmeksizin tahsis edilmeye başlandı. İlk etapta gerçekleştirilen kadro çalışmalarından bu yana birimlerin gereksinimleri de dikkate alınarak toplamda 223 öğretim elemanı kadro tahsisi gerçekleştirildi.
Rektör Bilgiç’in üzerinde önemle durduğu bir diğer konu ise özlük haklarına ilişkindir. Prof. Dr. Bilgiç, bu konuyla ilgili temel düsturunu; çalışan ve hak eden bireylerin hak ettiğini peşinden koşmadan elde edeceği bir çalışma ortamı oluşturmak olarak açıkladı.   

FETÖ SORUŞTURMALARI

Rektör Bilgiç, menfur 15 Temmuz darbe ve ihanet girişimini tertipleyen FETÖ terör örgütüne ve diğer terör örgütlerine OMÜ’de katiyen geçit verilmeyeceğini göreve başladığı ilk günden bu yana en temel prensibi olarak ortaya koydu. Vatan ve millet iradesinin en hassas noktaları olduğunun altını çizen Bilgiç ve ekibi, bu konudaki soruşturmaların üst düzey bir titizlik ve ciddiyetle yürütülmesini sağladı ve sağlamaya devam etmektedir. Soruşturmalar kapsamında şu ana kadar toplamda 229 kişi hakkında inceleme gerçekleştirilirken, 115 kişi ise kamu görevinden ihraç edildi.

VATANDAŞA HİZMET ÖNEMLİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsunlulara ve bölgeye sunduğu sağlık hizmetlerini geliştirme konusunda da önemli çalışmalar yürütmeye devam etmektedir. Bu kapsamda, şu anda teslim aşamasında olan OMÜ Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, hastalardan gelen yüksek standartta sağlık hizmeti talebinin bir yansımasıdır. Radyasyon Onkoloji, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Bölümleri ile hizmet verecek Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, 130 yatak kapasitelidir. Benzer şekilde, 23 Mayıs’ta faaliyete geçen Diş Hekimliği Fakültesi yeni hizmet binası da 22 bin m²’lik bir alanda yaklaşık 250 adet diş birimi ile modern teknik ve tedavi yöntemlerinin en elverişli biçimde hastalarla buluşmasını sağlayacaktır. Sağlık hizmetlerinin dışında OMÜ’nün Samsunlular ile buluşturduğu bir başka merkez ise OMÜ Arapça Dil Merkezi (ADİM) olmuştur. 17 Mart 2017 açılan ADİM, yurt dışından özel olarak sınavla seçilip getirilen, yabancılara Arapça öğretimi konusunda uzman 12 Arap öğretim üyesiyle 20’şer kişilik 12 adet akıllı sınıfta Arapça dil eğitimi imkânı sunmaktadır. 

OMÜ BÜYÜK BİR AİLE
56 bine yakın öğrencisi ve 6 bini aşan çalışanıyla son derece büyük bir aile olan OMÜ bünyesinde akademik birimler bazında ise bugün gelinen nokta itibariyle 20 fakülte, 2 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 1 konservatuvar ve 24 uygulama araştırma merkezi bulunmaktadır. 42 yıllık zengin bir deneyimin ve birikimin adresi olan ve tarihsel açıdan öncü bir şehir olan Samsun’un üniversitesi olmanın haklı gururunu paylaşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, hem niteliksel hem de niceliksel olarak konumunu güçlendirmeye ve geleceğe doğru emin adımlarla yol almaya devam edecektir.  Emrah ŞAHİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.