OMÜ HER ALANDA AKTİF OLACAK

OMÜ HER ALANDA AKTİF OLACAK
Rektör Adayı A. Haydar Şahinoğlu, OMÜ’de 34 yılda 6 rektörle çalıştığını belirterek, bu tecrübesinin avantajı olduğunu söylüyor.

OMÜ YENİ DÖNEMDE HER ALANDA ‘AKTİF’ OLACAK

Üniversitede huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmak için aday olduğunu  söyleyen Rektör Adayı Prof. Dr. Şahinoğlu, akademik personelin özlük haklarının yanı sıra öğrencilerle ilgili sorunları da çözmek için çaba harcayacağını söyledi..


Adını kurtuluş Meşalesinin yakıldığı o kutlu yürüyüşün başladığı günden alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Haziran ayında yeni rektörünü seçecek.
Rektör olabilmek için çok sayıda öğretim üyesi kıyasıya bir yarışın içine girerken, Ali Sümer’in rektörlüğü döneminde OMÜ kadrosuna dahil olan  sırasıyla Mehmet Sağlam, Naci Gürses, Osman Çakır, Ferit Bernay ve Hüseyin Akan’la çalışan. Rektör Adayı Ali Haydar Şahinoğlu, 34 yılın tecrübesiyle yola çıktı.


1992 yılında atandığı Dekan Yardımcılığı görevini 1995 yılına kadar sürdürdüğünü, söyleyen Şahinoğlu,  Hüseyin Akan’ın rektörlüğü döneminde atandığı Tıp Fakültesi Dekanlığında çok önemli tecrübeler edindiğini söylerken, tecrübeyi paha biçilmez bir kazanım olarak değerlendirdi. Şahinoğlu dekanlığı sırasında Samsun Tıp Fakültesini Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından akredite edilen en iyi 10 fakülte arasına soktuklarını ifade ederek, rektör olması halinde üniversiteye bağlı diğer fakültelerini de ilgili bilimsel kuruluşlar tarafından akredite edilmesi için çalışacağını belirtti..

AKTİF EĞİTİM MODELİ OLMALI

Bu modelde,bir üniversite öğrencisi dersini nasıl çalışacağına ve ne öğreneceğine kendisi karar veriyor. Hoca sadece yönlendirici durumundadır. Öğrencinin öğretim süreçlerine her alanda aktif olarak katıldığı bu sisteme “Eğitimde Aktif Model” adı veriliyor. Tıp fakültemizde dekanlığımız sürecinde bu modelin modern bir eğitim metodu olarak yerleşmesini sağladık. Hali hazırda ülkemizde bu eğitim modelini en başarılı şekilde uygulayan bir kaç tıp fakültesinden biri olduğumuzu düşünüyorum. Neden diğer fakültelerimizde de bu modeli uygulamayalım?

Rektör adayı Prof. Dr. Şahinoğlu, “OMÜ Tıp Fakültesi Dünyadaki tıp fakülteleri arasında 700. Sırada gösteriliyor.Üniversite olarak bilimsel makale yayınlama sıralamasında iyi düzeyde olmamıza rağmen, bilimsel makalelerden elde ettiğimiz birikimi hayata geçirmekte eksiğimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu konudadaha üst sırlara yükselmeliyiz.” diye konuştu...

TEKNOLOJİ  ENTİTÜSÜ KURULMALI
“Bilim adamının üniversitede rahat çalışacağı ve araştırma yapacağı ortam hazırlanmalı. Biz bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” diyen Haydar Şahinoğlu, şöyle devam etti: Teknoloji Enstitüsü gibi bir birimi kurmayı amaçlıyoruz. Bilim Adamı araştırma yapabilmeli ve bunu uygulayabileceği alanlar bulmalı. Bir üniversitenin uluslar arası düzeyde değerlendirilmesi üniversite bünyesindeki bilim adamlarının yayınlamış oldukları uluslararası makaleler ve bu makalelere yapılan atıfların sayılarının yanında farklı ülkelerden öğrencilerin ve öğretim üyelerinin üniversitelere gösterdikleri ilgi ve üniversitelerin uluslararası alanda tercih edilebilirliliği gibi ölçütlerle değerlendiriliyor. Bunu başarabilirsek, dünya çapında üniversite oluruz. Üniversitenin sanayi ile işbirliği de bir türlü gerçekleşmedi. Bu durumun doğrudan rektörlerle de ilişkili olduğunu sanmıyorum. Bu ülkemizdeki hemen hemen bütün üniversitelerin ortak sorunudur. Üniversitenin sanayi ile işbirliğini gerçekleştirebilmek için öncelikle şehrin bu konuda bir talebi olmalı. Rektör olmamız durumunda iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projeler gerçekleştirmek ve projelerin yürütülmesini sağlamak için çaba harcayacağız.
Üniversitede yerleşmiş, ‘senin adamın, benim adamımi ’ gibi ötekileştirici bir anlayış var. Öncelikle bu anlayışa son verilmeli. Biz kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Bilim adamını bilimsel çalışmasına göre değerlendireceğiz”.

YOĞUN BAKIMIN  KİTABINI YAZDI

Şahinoğlu, “Ulusal ve Uluslar arası dergilerde yayınlanmış 70 dolayında makalem var. Ben anestezi uzmanıyım ama bir yoğun bakım konusunda uzmanlaşmış bir bilim adamıyım. Yazdığım Yoğun Bakım Kitabım 20 yılı aşkın genç meslektaşlarımın yararlandığı tek kitaptır. 30 bin dolayında bir satış rakamına ulaşan bu kitabımı tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerden uzmanına kadar alanla ilgili herkes için bir temel başvuru kitabıdır.

:
PROJELERİM VE DÜŞÜNCELERİM
* Öğrenciler her şeyimiz.
* İnsan Kaynaklarını en değerli hazinemiz olarak görüyoruz.
* Tüm bilim adamlarına eşit fırsat tanıyacağız.
* Demokratik ilkeleri önemseyeceğiz.
* Karar alma sürecinde şeffaflığa önem vereceğiz.
* Akademik ve etik değerlerin savunucusu olacağız.
* Öğrenci, akademik ve idari kadrolar arasında sürdürülebilir bir güvenin tesisi için azami düzeyde gayret sarf edeceğiz.
* Üniversite Samsunumuzun lokomotifi olacak.
* Akademik formasyonu yüksek, araştırmacı, sorgulayan,analitik düşünen eleştirebilen, muhakeme kabiliyeti yüksek, nitelikli akademik kadroların yetiştirilmesine çalışılacak.
*Zengin bir kütüphane ve dokümantasyon merkezi oluşturulacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.