Ömre Ömür Katıyor

Ömre Ömür Katıyor
Zeytinyağı ömre ömür katıyor

Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, halk arasında birçok yerde tedavi edici özelliğiyle kullanıldığını bildiğimiz zeytinyağının antioksidan (koruyucu) özelliği bulunduğunu söyledi.

EGE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş tarafından yazılıp 'Halk Kitapları' serisinde yayımlanan 'Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı' kitabı, zeytinyağının mucizevi özelliklerinden zeytinyağlı yemeklere kadar halkın anlayacağı dilde önemli bilgiler içeriyor. Kitabın yazarları, zeytinyağı ile Akdeniz usulü beslenenlerin daha az hastalandıkları ve daha uzun yaşadıklarını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, "Yağlar, beslenmede yapıtaşıdır. Zeytinyağı, halkımızın beslenme ögesi olarak mutfakta istekle ve memnuniyetle kullandığı yerleşmiş bir gıdadır. Kolay sindirilmesinin yanı sıra kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilmesi, prostat kanserine karşı koruyucu etki göstermesi, yangıyı azaltabilmesi ve cilt sağlığını koruması gibi olumlu etkileriyle de özel bir öneme sahiptir" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, sağlıklı bir yaşam için zeytinyağlı yemekleri sofralardan eksik etmemeyi önerdi.

ÖMRE ÖMÜR KATIYOR
Türk mutfağının vazgeçilmez bir gıdası olan zeytinyağının, insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Semih Ötleş, zeytinyağı kullanımının yaygın olduğu Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların yaşam sürelerinin daha uzun olduğuna dikkat çekti. Zeytinyağının faydası hakkında Prof. Dr. Ötleş, "Zeytinyağı sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen ve hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal olarak tüketilebilen tek yağdır" dedi.

ÜRETİM ÇOK, TÜKETİM YOK
Prof. Dr. Semih Ötleş, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklim özellikleriyle dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticisi olmasına rağmen, tüketimde geri planda kaldığına değinerek bu durumun tersine çevrilmesi gerektiğinden söz etti. Prof. Dr. Ötleş, "Özellikle zeytinyağının tüketilme alışkanlığının sorgulandığı bir çok çalışmada, tüm yaş gruplarında zeytinyağı kullanım miktarı yüksek olan insanların, daha az sorunlu ve daha uzun yaşama sürelerine sahip olduğu belirlenmiştir" bilgisini verdi.

'AKDENİZ İNSANININ ORTALAMA ÖMRÜ 75- 80 CİVARI'
Prof. Dr. Ötleş, Avrupa insanıyla mukayese edildiğinde, Akdeniz usulü zeytinyağı ile beslenen insanların, daha az hastalığa maruz kalarak, ortalama bir Avrupa'lıdan daha uzun yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Ötleş, "Avrupa'da 70- 75 yaş ortalama yaşam süreci varken, Akdeniz ülkelerinde bu rakam 80'e kadar çıkabiliyor" dedi.
Zeytinyağının, diğer yağlarla karşılaştırıldığında daha ham olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ötleş, ayçiçekyağı, soyayağı gibi yağların pek çok işlemden geçtiğini ve fazla bir doğallık barındıramadığına dikkat çekti. Bu nedenle Prof. Dr. Ötleş, mutfağında ayçiçekyağı ve zeytinyağı barındıran insanların yaşam sürelerinde farklılıklar olmasının doğal olduğuna değindi.
Prof. Dr. Semih Ötleş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları'ndan çıkan, Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı kitabının, bilimsel verilerden uzaklaşmayan herkes tarafından anlaşılır bir kitap olduğuna değindi. Prof. Dr. Ötleş, "Zeytinyağının tarihi kültür bilgilerinden, sağlık bilgilerine kadar pek çok detay barındıran bir kitap hazırladık" derken, herkesin keyifle alıp okuyabileceği bir kitap olduğuna dikkat çekti. Kitap, Zeytinyağlı yemekler nasıl pişirilir, zeytinyağının sindirim sistemi ve kalp damar sistemindeki etkileri nasıldır, gibi pek çok soruya yanıt veriyor. Prof. Dr. Ötleş, temizliğimizin temel maddesi olan sabunun yaygın bir hammaddesinin zeytinyağı olduğunu ifade ederken, sindirim sistemi açısından da, sindirilebilen en kolay yağın zeytinyağı olduğunu belirtti.

'TÜRK MUTFAĞINDA ZEYTİNYAĞI BAŞROL ÜSTLENMELİ'
Zeytinyağı ve zeytin yaprağının pek çok açıdan sağlık getiren unsurlarına ve avantajlarına değinen Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise hazırlamış oldukları kitabın zeytinyağının kullanımını ülkemizde arttırmasında etkili olmasını umduklarını belirtiyor. Prof. Dr. Yılmaz, "Türk mutfağında zeytinyağı başat olmalıdır. Mutfak kültürümüzde zeytinyağlı yemekler çoğaltılıp geliştirilmelidir ki yaşam kalitemizi ve süremizi toplum olarak arttırabilelim" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.