OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME
Diyetisyen Elanur Yılmaz’dan okul çağındaki çocukların beslenmeleri konusunda uyardı

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
ÖNCELİK MUTLAKA KAHVALTI
OKUL ÇOCUKLARI İÇİN BESLENME ÇANTASI MENÜLERİ

 Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz  okul çağında olan öğrencilerin beslenmeleri konusunda ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.
2015-2016 Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemin başlamasıyla aileler okul çağındaki çocuklarına yemelerini için beslenme hazırlarlar. Bu konuda Diyetisyen Elenanur Yılmaz beslenme konusuyla ilgili bilgiler vererek açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Elanur Yılmaz; 

Çocukların  sağlıklı olarak okula devam etmeleri, dengeli ve yeterli beslenmeleri için okula giden bir çocuğun beslenmesinde nelere dikkat etmeliyiz?
 
Çocukluk çağında büyüme ve gelişme süreci devam etmektedir, bu yüzden enerji ve besin öğeleri gereksinimleri fazladır. Ayrıca okulda hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma süreci devam etmektedir. Çocuğun  bu dönem de ki beslenme alışkanlığı yetişkinlikte ki beslenme alışkanlıklarının belirlenmesinde ve  ileride ki şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi kronik hastalık risklerinin oluşumunda da  etkindir. Bu yüzden okula devam eden çocukların beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, neyi ne kadar yemesi gerektiği çocuğa açıklanmalıdır. 
.
ÖNCELİKLE MUTLAKA KAHVALTI: Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Çocuklarınızı kahvaltı yapmadan evden göndermemeye çalışın. En sık karşılaşılan sorun kahvaltı yapmamalarıdır ama en kötü bir bardak süt dâhil olsa tükettirilmelidir. Yapılan araştırmalarda kahvaltı eden çocukların etmeyenlere göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görülmüştür.

BESLENME ÇANTASI: Çocuğunuza harçlıklar yerine beslenme çantası hazırlayınız çünkü kantinlerden alınacak abur-cuburlar hem sağlıksızdır hem de obeziteyi tetikleyicidir. Beslenme çantalarına ‘tam buğday sandviç ekmeği ile yapılmış peynirli/tavuklu sandviçler + süt/ayran + meyve’ tarzında daha düşük kalorili ve vitamin mineral yönünden zengin dengeli bir öğün hazırlamalısınız.

Eğer ki Okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden mönüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul mönülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden isteyiniz.

Evde ise; Sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. İçinde emeğinin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyecektir. Çocuklara sevdirebilme acısından ek olarak süslemeler yapabilirsiniz mesela bir omlete kaş göz ağız daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

 Eve özellikle cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almayın. Bu tip gıdalarla ev   ortamında karşılaştırmayın. Israr ederse onunla oturup bu tip besinlerin bünyesine nasıl zarar verdiğini uygun bir dille anlatın ama sakın korkutmayın

Ve son olarak da;  Çocuğunuzu oyunlara ve harekete teşvik edin. Hatta siz de onunla birlikte hareket edin. Unutmayın çocuklar çoğunlukla anne-babalarını örnek alırlar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.