ÖGRETMEN EĞİTİMİNDE ASTRONOMİK YAKLAŞIM

ÖGRETMEN EĞİTİMİNDE ASTRONOMİK YAKLAŞIM
TÜBİTAK’ın 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklediği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “Astronomi Modelleri ile Öğretmen Eğitimi 2” başlıklı projenin açılışı yapıldı.

Grand Atakum Otel’de gerçekleşen açılış toplantısına OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Seher Balcı Çelik, Eğitim Fakültesi öğretim elemanları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile proje ekibi katıldı.

dsc-9752.JPG

“Aktif ve etkileşimli yöntemle uygulanacak”

Proje ile ilgili bilgi veren OMÜ Eğitim Fakültesi Öğr. Üyesi, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan “Fen bilimleri içerisinde en çok merak edilen konu Astronomi olmasına rağmen yapılan birçok araştırma, ülkemizde astronominin temel kavramlarının dolayısıyla da fen alanındaki temel konuların hem öğretmenler hem de öğrenciler tarafından öğretilmesinde ve kavranmasında büyük problemler olduğunu ortaya koymaktadır. Bu proje, öğretmenlerimizin bilgi ve kavrama düzeylerinde eksik oldukları ve öğretmekte zorlandıkları temel astronomi konularının öğretimi için basit modeller geliştirerek bunların temel astronomi konularının öğretiminde yaygın bir şekilde kullanılması üzerine kurgulanmıştır.” diye konuştu.

dsc-9754.JPG

Proje 5 gün sürecek

Projeye fen bilimleri öğretmenleri ağırlıklı olmak üzere ortaokul öğretmenleri, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları ve bilim merkezi çalışanlarından gönüllü olarak 540 katılımcının başvurduğunu dile getiren Kalkan, “Proje kapsamındaki kriterler dikkate alınarak 40 öğretmen projeye kabul edilmiştir. 5 gün sürecek olan proje, günde dört etkinlik olmak üzere 20 etkinlikten oluşmaktadır. Proje, ilköğretim 3. sınıftan 8. sınıfa kadar olan temel astronomi konularını kapsama özelliğiyle de katılımcıların bu alandaki eksiklerini giderecek olan bir paket program olma özelliği de taşımaktadır. Bu programın daha sonra revize edilerek eğitim sistemi içerisinde yer alabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte proje kapsamında gerçekleştirilecek gözlem, oyun ve birçok etkileşimli faaliyet sayesinde temel astronomiye karşı bir heyecan oluşturularak bunun geniş kitlelere yayılması hedeflenmektedir.” ifadelerine yer verdi.

dsc-9768.JPG

“Bu tür projelerin üretilmesi çok önemli”

Projeden duyduğu heyecanı dile getiren OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Seher Balcı Çelik ise “Bizim zamanımızda astronomik bilgileri elma, armut, mum ışığı gibi materyallerle öğrenebiliyorduk. Bu tür projelerin yapılması, siz değerli öğretmenlerimizin bunlara katılması hem sizler açısından hem de yetiştireceğiniz öğrenciler açısından çok önemli. Bu tür projelerin üretilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizler de, bu tür materyaller kullanarak yetiştireceğiniz öğrenciler de çok şanslı. Bu 5 gün çok verimli olacaktır.” ifadelerine yer verdi.Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, proje ekibini katılımcılara tanıttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.