Öğrendiklerimiz

 

Önce ağlamayı öğrendik. Süt içmeyi, emeklemeyi, yürümeyi, koşmayı… Hissetmeyi çevremizdekileri, ailemizi tanımayı, onlara bağlanmayı öğrendik. Okula başladık, bazılarımız ağladı annemizden ayrılıyoruz diye, bazılarımız da ağlayanları seyretti şaşkın bakışlarla. 
Öğretmenimizden öğrendik heceyi, kelimeleri, cümleleri, saati… Sıra arkadaşımızla paylaştık beslenme çantamızda ki yemeği; paylaşımı öğrendik. Arkadaşlığı, dostluğu, sırdaşı… Minik ellerimiz; yazı yazmayı, resim çizmeyi, flüt çalmayı öğrendi.
Büyümeye devam ederken biz, hayata karşı da savaşlarımız oldu kendi içimizde, bazen de ailemizle. Büyükler kabullenemedi çocuğunun büyümekte olduğunu, çocuklar da kanıtlamak istercesine tavırlar sergiledi.
Zaman geçtikçe duyarlılığımız arttı. Çevremizde yaşanan olaylara karşı yorumlar yapıp, üzüldük. Güzelliklerde de sevgimizi paylaştık. Mesela aşkı öğrendik, aşk için acı çekmeyi, ağlamayı, gülmeyi. Kalbimizin ritimlerini daha iyi duyduk böyle durumlarda.
Kendimize has değerlerimiz oldu. Onlar için mücadele ettik, direndik. Bazen eleştiren taraf olduk, bazen de eleştirilen… Zaman zaman kendimizi iyi hissettik, zaman zaman yalnız, bazen de sevgi yumağı olarak bulduk kendimizi. 
Acıyı gördük, hasreti, gülmeyi, ayakta kalabilmeyi, çalışmayı, mutlu etmeyi…
Biz direndikçe sağlamlığımız arttı, ayaklarımız yere daha sağlam basmayı öğrendi, çeşitli sorunlarla mücadele edebilmeyi, yıkılmamayı.

Yaş ilerledikçe sorumluluklarımız arttı hayata, kendimize, çevremizdekilere karşı…
 
Öğrendiklerimiz sadece bunlar değildi. Darbeyi öğrendik, şiddeti, Çernobil"i,  Devalüasyonu, Susurluğu, kuraklığı…  Birileri çıktı, "çay içebilirsiniz"  dedi. Bazıları "anahtar" dedi. Kimileri "Aklın yolu birdir" dedi. Bazısı "Binaenaleyh bunu da başaracağız" dedi.

Şimdiler de öğrendiklerimiz ise;

Terör olayları, patlamalar, Ergenekon, küresel ısınma, ekonomik kriz, peş peşe yapılan zamlar.
“Türkiye krizden etkilenmez, zamlar normaldir, yaz dönemi doğalgazda indirim yapılacak, ülkeme karşı gelenle savaşmasını bilirim, iktidar terör sorununu kavrayamadı, Arabalarda ön teker nerden giderse, arka teker oradan gider, Enerji Güvenliği gündemin en üst sırasında… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yeşim Akar Arşivi
SON YAZILAR