Obama “soykırım” demeyecek

Obama “soykırım” demeyecek
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Amerika Ermeni Kurulu ile Amerika Ermeni Ulusal Komitesi yetkilileri Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Görüşme sonrası iki taraftan yapılan yazılı açıklamalar, ABD Başkanı Barack Obama’nın 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” ifadesini kullanmayacağını gösterdi. 

Cihan Haber Ajansı’na konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de, 1915 olaylarına ilişkin bazı kişilerin bu yıl farklı bir dil duymayı umut ettiğini, onlara saygı duyduklarını ancak bu meseleye önceki yıllardaki yaklaşımlarının doğru olduğunu düşündüklerini ifade etti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, McDonough ve Rhodes’un Ermeni sivil toplum liderlerine ABD’nin "tüm tarafların çıkarına olacağına inandığı, gerçeklerin tam, samimi ve adil kabulü" yönünde çağrı yapacağını söylediği belirtildi. 

“OBAMA’DAN YÜZÜNCÜ YILA VURGU YAPAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ” 

Konuya ilişkin Cihan Haber Ajansı’na konuşan üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, “Başkan Obama’dan yüzüncü yıl dönümün önemine vurgu yapan bir açıklama bekliyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, Büyük Felaket (Meds Yeghern) olarak bilinen, 1.5 milyon kıymetli hayatın anlamsız bir şekilde kaybedildiği mezalimin yasını tutacak” dedi. Yüzüncü yıl dönümünün, Ermenistan halkı ve modern zamanlarda yaşanan "mezalimlere" karşı savaşan kişiler için öneminin farkında olduklarını belirten yetkili, “Açıklama ve icraatlerimiz ile 1915’te başlayan olaylarda vahşi şekilde katledilen her insanın yasını tuttuğumuza açıklık getirmeye odaklanmış durumdayız” şeklinde konuştu. 

İsminin yazılmasını istemeyen yetkili, “Bazılarının bu yıl farklı bir dil duymayı umut ettiklerini biliyor ve saygı duyuyoruz. (Onların) perspektiflerini anlamakla birlikte önceki yıllardaki yaklaşımımızın, geçmişi kabul etmek ve gelecekte (diğer) hayatları kurtarmak için bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışabilme istidatı açısından hala doğru olanı olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bu arada, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nden (ANCA) Beyaz Saray’daki görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, McDonough ve Rhodes’un Amerikan-Ermeni liderlere, “Başkan Obama’nın ‘Ermeni Soykırımı’nı tanımaya karşı olduğunu teyyit etiikleri” ifade edildi. 

Beyaz Saray, 24 Nisan'da Erivan’da yapılacak anma törenine de ABD adına Hazine Bakanı Jack Lew’in katılacağını açıkladı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.