Obama artık 'topal ördek'

Obama artık 'topal ördek'
ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray'daki son iki yılını artık 'topal ördek' olarak geçirecek.

ABD'de 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'nun 100 sandalyesinden 36'sını sandalyesini belirlemek için yapılan ara seçimlerden muhalefetteki Cumhuriyetçiler galip çıktı.
Böylece Cumhuriyetçiler 2006'dan beri Senato'da ilk kez çoğunluğu ele geçirdi. Siyasi gözlemcilere göre, kötü bir sonuca zaten hazırlıklı olan Obama liderliğindeki Demokratlar sonuçların belli olmaya başlamasıyla birlikte çok daha kötüsüyle yüz yüze kaldı.
Sonuçlara göre Cumhuriyetçiler 100 sandalyede 52'sini aldı. Bu rakamın henüz belli olmayan Louisiana ve Alaska'nın açıklanmasıyla 54'e yükselmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi sonuçlarının henüz belli olmamasına karşın burada zaten var olan Cumhuriyetçi hakimiyetinin daha da artması ve Cumhuriyetçilerin sandalye sayısını artırması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesinin tamamı için yapılan seçimlerde şimdiye kadar Cumhuriyetçiler 235, Demokratlar ise 160 sandalye kazanmış durumda.

Senato seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Kongre'nin tamamında hakimiyet Cumhuriyetçilerin eline geçmiş oldu.
Bu sonuçlarla birlikte Başkan Obama'nın işi de zorlaşacak. Kongreye muhalefetin hakim olduğu durumlarda başkanlar 'topal ördek' durumuna düşüyor, yani artık elleri kolları bağlanıyor ve rutin icraatlar dışında hiçbir iş yapamaz hale geliyorlar. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.