Nükleer silah yerleştirebiliriz

Nükleer silah yerleştirebiliriz
Rusya Dışişleri Bakanlığı Kitle İmha Silahların Kontrolü Departmanı Başkanı Mihail Ulyanov, gerekli görülmesi durumunda Kırım dahil, Rusya topraklarının her yerine nükleer silah yerleştirme hakkına sahip olduklarını açıkladı.

Sputnik’e özel açıklamada bulunan Ulyanov, “Rusya gerekli görmesi durumunda, Kırım dahil olmak üzere, ülke topraklarının her bir yerine nükleer silah yerleştirme hakkına sahip.” dedi.

Antalya’da gerçekleşen NATO toplantısında Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, Kırım’a nükleer silah yerleştirilmesinin “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın” ihlali anlamına geleceğini savunmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı sürpriz tatbikatlarda 10 adet Tu-22M3 uzun menzilli nükleer başlık taşıyabilen füzelerle ilgili lokasyon değişikliğine gitti. ABD, Rusya’nın bu füzeleri Kırım’a taşımasından endişe ediyor.

Kilimkin açıklamasında, Rusya’nın bu füzeleri Kırım’a yerleştirmesi durumunda uluslar arası toplumun bu adıma sert cevap vermesini beklediğini söyledi.

Ulyanov daha önce yaptığı değerlendirmede de Amerikan nükleer silahlarının Türkiye, Almanya, Belçika, Hollanda ve İtalya’da bulunduğunu, bunun nükleer silahsızlanma anlaşmalarına uygun olup olmadığı sorusunu yöneltti.

Kırım Özerk Bölgesi 16 Mart 2014’de yapılan referandumun ardından Rusya ile birleşme kararı aldı.

Rus diplomat ABD’nin füze kalkanı planlarının ilişkilerde en zor konulardan biri olarak kalmaya devam ettiğini söyledi. İlişkileri olumsuz etkileyen faktörlerden en zorunun nükleer füze kalkanı programı olduğunu ifade eden Ulyanov, “Biz füze kalkanının Rusya’ya yönelik olmayacağına dair yazılı garanti istiyoruz. Ancak bize bunu veremeyeceklerini, biz kabul etsek de etmesek de sistemi kuracaklarını söylüyorlar.” eleştirisi getirdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.