NORMAL DOĞUM

NORMAL DOĞUM
Samsun Doğum Okulu anne adaylarını normal doğuma yönlendiriyor

Uzman Psikolog Selin Pekşen, Samsun Doğum Okulu olarak anne adaylarını normal doğuma hazırladıklarını, anne ve bebek sağlığı için normal doğumun faydalarını sıraladı.

Doğum denince en çok tartışılan konu normal mi? sezaryen doğum mu? Anne adaylarının gebelik sürecinde en çok araştırdığı ve çevresinden bilgi almaya çalıştığı konunun başında gelir.Çoğunlukla anne adayı çevresinin etkisi altında kalır ve kulaktan dolma bilgiler ile doğum sancısı çekmemek için sezeryan doğuma yönelir. İşte bu bilgi yanlışlığını önlemek ve  doğumdan korkan ve bir türlü rahatlayamayan anne adayları için Samsun Doğum Okulu, alanında uzman eğitmenleri ile anne adaylarını normal doğuma hazırlıyor. Normal doğum hakkında anne adaylarına önemli bilgiler veren Samsun Doğum Okulu eğitmeni Uzman Psikolog Selin Pekşen, normal doğumun faydalarını sıraladı.

ANNE ADAYLARI BİLGİLENDİRİLMELİ
Geçmiş yıllarda sezaryen doğum, normal doğum yapılması riskli olan durumlar dışında yapılmadığını hatırlatan Samsun Doğum Okulu eğitmeni Uzman Psikolog Selin Pekşen, "Günümüzde ise bir tercih durumuna dönüştü. Sezaryen doğumun bu denli yaygınlaşmasında ameliyat ve anestezi ile ilgili koşulların, tekniklerin ve teknolojinin ilerlemesi, kadınların normal doğum ile ilgili teşvik görmemesi,  doğum yaşının ilerlemesi, obezitenin yaygınlaşması, epidural normal doğum ile ilgili yeterli bilgilendirmenin yapılmaması, sezaryen doğumun modernliğin bir simgesi olduğuna ilişkin yanlış bir algının oluşması, annenin doğum korkusu gibi pek çok neden sıralanabilir. 

 

NORMAL DOĞUMUN BEBEĞE FAYDALARI
Bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı rol oynadığı düşünülmektedir. Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı gelişme riski daha azdır. Bunun nedeni bebeğin doğum kanalından geçerken uğradığı baskıdan dolayı akciğerlerindeki amnion suyunun atılması olarak düşünülmektedir. Normal doğumun ilerlemesi sırasında bebekte meydana gelen hormonal dalgalanmaların bebeğin doğumdan sonra anne ile bağ kurmasında faydalı olduğu düşünülmektedir. Normal doğum sırasında bebekte salgılanan endorfin hormonu (mutluluk hormonu) bebeğin kordon kanında tespit edilmiştir. Bu hormonlar bebeği dış ortama hazırlar. Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesini emme, memeye masaj yapma gibi becerilerinin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Normal doğum sonrası anne ile bebek arasında cilt teması daha hızlı ve kolay gerçekleşir. Bu temas bebeğin anneye bağlanması ve gelişimi açısından çok önemlidir. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler sezaryen ile doğanlara göre yoğun bakıma daha az alınırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.