Niye IŞİD?


Niye IŞİD?

Amerikan AP Ajansı'nın elde ettiği BM'nin IŞİD'e katılımla ilgili gelişmeleri takip eden uzmanlar panelinin hazırladığı rapora göre, IŞİD'e katılım giderek yükseliyor.

IŞİD'e katılım, 100'den fazla ülkeden 25 bin üzerine çıktı.

2014 ortası ile 2015 Mart ayı arasında IŞİD'e katılım, yüzde 71 oranında arttı.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oturumda, Interpol'ün Başkanı Jürgen Stock, yabancı savaşçıların IŞİD'e katılmak üzere yaptıkları seyahat yöntemlerinde de değişiklik olduğuna işaret etti.

Güvenlik Konseyi'nde sınır kontrollerinin arttırılması, teröristlerin teknoloji, iletişim ve kaynaklara ulşımının engellenmesi için işbirliği konusunda bir başkanlık açıklaması da kabul edildi.

Interpol'ün Başkanı Jürgen Stock, uluslararası polis örgütünde 100'den daha az ülkeden 4 bin kişinin adının yer aldığına işaret ederek, bilgi paylaşımının artması gerektiğini ifade etti.

Stock, "Bilgi sınır aşıyor, ancak yabancı savaşçılardan daha yavaş bir biçimde" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, genç erkeklerin radikal ideolojilerden etkilenip savaşa katıldığını, genç kız ve kadınların ise niye IŞİD'e katıldığının izah edilmesi gerektiğini belirterek, "Hiçbir ülke bu sorunun üzerinden tek başına gelemez" dedi.

Tacik Komutan IŞİD'e Katıldı

Tacikistan'ın özel polis gücü OMON'un komutanı Gülmurad Halimov'un, YouTube'da yayınlanan 12 dakikalık videoda, IŞİD'e katıldığı iddia edildi.

Mayıs ayı başından beri kayıp olan İçişleri Bakanlığı'nın 11 Mayıs'ta Türkiye'ye "iş gezisine gittiğine" dair açıklama yaptığı Halimov, Suriye'deki bir kampta çekildiği iddia edilen videoda, Tacikistan'ın İslam karşıtı politikalarını protesto etmek için IŞİD'e katıldığını, IŞİD için ölmeye hazır olduğunu söylüyor. 

Tacikistan halkını "cihada" çağıran Tacik komutan Gülmurad Halimov, çok yakında halifeliğin Tacikistan'a da ulaşacağını ileri sürdü.

BBC'ye göre, Tacik yetkililer, Halimov'un nerede olduğu konusunda yorum yapmayı reddediyor.

ABD ve Rusya'da eğitim almış olan Halimov'un IŞİD'e katılan en üst düzeyde yetkili olduğu belirtiliyor.

IŞİD'e Katılan Batılı Kadınlar

İngiltere'de yapılan bir araştırma, yaklaşık 550 Batılı kadının IŞİD'e katılmak üzere ülkelerini terk ettiklerini ortaya koydu.

Londra'daki (İngiltere) King's College'in Stratejik Diyalog Enstitüsü ve Uluslararası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi tarafından yapılan araştırmada, IŞİD'e katılan kadınların genç olduğu; ayrıca, rahat ailelerden gelen ve çoğunlukla iyi eğitim alanların propaganda ve katılımlarda kritik rol oynadıklarını gösterdi.

Reuters ve AP ajanslarının haberlerine göre, IŞİD saflarına katıldıkları sanılan 100'ü aşkın Batılı kadının sosyal medya aktivitelerini baz alan araştırmacılar, kadınların birçok farklı sebeple terör örgütüne katıldıklarını söyledi.

IŞİD'e katılan Batılı erkekler gibi, Batılı kadınlar da kendilerini sosyal ve kültürel olarak dışlanmış hissediyor, Müslümanların zulme uğradığına inanıyor ve bu konuda hiçbir şey yapılmadığı için kızgınlar.

Ayrıca, idealist dini görev, kız kardeşlik duygusu ve macera tutkusu Batılı kadınlar için çekici geliyor.

Fakat, IŞİD yönetimi altında yaşam, internette yansıtılandan çok farklı. şartlar çetin ve bazı kadınlar genç yaşta dul kalıyor.

IŞİD kontrolündeki topraklarda Batılı kadınların ilk ve en önemli sorumluluğu, nişalandıkları cihatçı kocalarına iyi bir eş olmak ve cihatçılığın gelecek kuşağına kaynaklık etmek.

Rapordan çıkan sonuç: "Özel olarak kadınları hedef alan "aşırılık karşıtı" mesajlar yayılmasına, IŞİD yönetimi altındaki hayatın idealize edilenden çok farklı olduğunun ayrıntılı olarak anlatılmasına, Suriye ve Irak'tan dönenlerin topluma kazandırılmasına ve radikal ideolojiye karşı daha iyi programlar ortaya konulmasına ihtiyaç var."

Interpol'e göre, Afrika ve Güneydoğu Asya'da IŞİD'e yönelik destek artıyor.

IŞİD'i Kim Yarattı? 

2016 yılındaki ABD Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için yarışan Kentucky Senatörü Rand Paul, keskin bir çıkış yaparak, IŞİD'in ortaya çıkmasında kendi partisindeki "şahinlerin" rolü olduğunu söyledi.

MSNBC kanalının sabah programına katılan Rand Paul, "IŞİD, partimiz içindeki şahinlerin ayrım yapmaksızın silah dağıtması nedeniyle mevcut ve giderek büyüdü. Bu insanları onlar yarattı. IŞİD, Libya'nın her yerinde çünkü partimdeki bu aynı şahinler, (eski ABD Dışişleri Bakanı) Hillary Clinton'ın Libya'daki savaşını sevdi. Daha fazlasını istediler" diye konuştu.

Senatör Paul'un bu açıklaması, ABD eski Başkanı George W. Bush'un kardeşi Jeb Bush'a katıldığı bir etkinlikte Demokrat Partili bir üniversite öğrencisinin "IŞİD'i senin ağabeyin yarattı" demesini akıllara getirdi.   
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat Beşer Arşivi
SON YAZILAR