Kurbanlıkların yüzde 80'ini satan besiciler bayramı erken yaptı

Kurbanlıkların yüzde 80'ini satan besiciler bayramı erken yaptı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Samsun'daki hayvan pazarlarında bulunan büyükbaş hayvanların yüzde 80'inin satılması besicilere erken bayram yaptırdı.

Geçtiğimiz sene ithal kurbanlıkların gelmesiyle zarar eden besicilerin birçoğu ithal korkusuyla yeni mal yapmadı. Bunun neticesinde ise hayvan pazarlarında kurulan çadır sayısının yüzde 50'si azaldı. Her yıl yaklaşık 100'e yakın kurbanlık çadırı kurulan Canik ilçesindeki hayvan pazarında bu sene 50 çadır kuruldu. Kurban Bayramı'na günler kala pazardaki büyükbaş hayvan satıcılarının yüzü gülüyor. Daha önceleri pazar girişinde gelen müşterileri kapma yarışına giren satıcılar bu yıl oturdukları yerden hayvanların yüzde 80'ini sattı.

Dereler Köyü Mis Et Market sahibi Süleyman Tok, "1 haftadır buradayız. 25 tane büyük baş hayvan getirdim. Şu an için 7 tane hayvan kaldı. Bu hayvanlar da satılırdı ama pazar günü yağmur yağdı, vatandaş evinden çıkmadı. Şimdi hava açacak gibi, bu hayvanlar da bugün yarın satılır. Fiyatlar aşağı yukarı geçen sene ile aynı. Kasapta et 22 liraya satılıyor, burada 25 lira gidiyor. Geçen Kurban Bayramı'nda hayvan daha çoktu, bu sene biraz azalma oldu. Son güne bekleyenler iyi hayvanları kaçırmış oluyor. Şu an ahırlar satılmış hayvanlarla dolu." diye konuştu.

Satıcılardan Celal Payzı ise şunları söyledi: "Hayvanlarımız buranın kendi malı yerli malımız. Pazara 50 tane büyükbaş hayvan getirdim, 48 tanesi satıldı, isimlerini üzerine yazdık, 2 tane satılık var. Küçükbaş ise 150 tane var. Yaklaşık 1 haftadır buradayım, en çok büyükbaş hayvana talep var. Bu sene kilo 22-25 lira arasında gidiyor. Şu durumda halimizden memnunuz. Bu sene hayvan az, çadır sayısına bakıldığında bu anlaşılıyor, bu sebeple pazardaki hayvanların yüzde 80'i satıldı. Yemin pahalı olması ve bir de geçen sene ithal hayvan getirilmesi besiciyi zarar ettirdi. İnsanlar emeklerinin karşılığını alamayınca bazısı hiç hayvan bakmadı, bakan da az sayıda baktı. Biz bile asıl işimiz hayvancılık olmasına rağmen bu hale zor getirdik malımızı. Her adamın yapacağı iş değil, 50 hayvan ahırda 1 sene boyunca yem yedi."

Çadırında tatlı yiyerek sattığı hayvanların keyfini süren Kayabaşı köyü Muhtarı Dilaver İnanç, "Pazara 35 hayvan getirdim, şu an için hepsini sattım. Fiyatlar geçen seneye göre aynı olmasına rağmen bu sene para kazandık. Bizde kilosu 22-23 liradan gitti. Hayvan sayısında azalma olması ve ithal olmaması bizim malların satılmasına vesile oldu." dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.