Ameliyat için 4 yıl sonraya randavu verdiler

Ameliyat için 4 yıl sonraya randavu verdiler
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Alkan ailesi, skolyoz hastası(omurilik eğriliği) olan oğulları Uğur'un(14) omuriliğin organlara zarar vermeye başlaması dolayısıyla acilen ameliyat olması için yardım istiyor.

Devlet hastanesinde yaklaşık 4 yıl sonraya ameliyat randavusu verildiğini anlatan çaresiz aile, özel hastanede 40 bin lirayı bulan ameliyat masrafı için yardım bekliyor. Doğuştan zihinsel engelli olan Uğur'un 2 yıldır da bu sorunla mücadele ettiğini anlata aile, tüm imkanlarını kullandıklarını anlatırken, "Artık tıkandık. Çocuğumuzun yaşaması için yardım bekliyoruz." diyor.

Ereğli' de yaşayan Emine (36) Cengiz (42) Alkan çiftinin üçüncü çocukları olan Uğur (14) doğuştan zihinsel özürlü olarak dünyaya gelmiş. Hidro sefali hastalığı nedeniyle beyninde su toplanan ve suyun boşaltılması için geçirdiği operasyonla beynine pompa yerleştirilen Uğur'un ilerleyen yıllarda bir ayağının da kısa olduğu fark edilmiş. Geçen yıllar içerisinde ise omuriliğinin de kaydığını fark eden aile çocuklarının sağlığına kavuşması için doktor doktor dolaşmaya başlamış. Son 2 senedir sürekli olarak doktorlara giden aile fertleri, Skolyoz hastalığının ameliyatını her doktorun yapmaması üzerine çaresiz kalmış. Son olarak gittikleri hastanede ise ameliyat günü için 4 yıl sonraya gün verilmiş. Omuriliğinin kayma neticesinde ciğerine baskı yapmaya başlaması üzerine Uğur'un nefes almakta da zorlandığını söyleyen anne ve baba, tedavi masraflarının artması, çocuklarının otobüste yolculuk yapamaması nedeniyle sürekli olarak özel araç tuttuklarını ve bundan dolayı da maddi açıdan oldukça zor günler geçirdiklerini söyledi.

Anne Emine Alkan, çocuğunun uzun süreli olarak ayakta duramadığını ve bir yere giderken taksi tutmak zorunda kaldıklarını söyledi. Anne Alkan konuşmasında "Çocuğum Skolyoz hastası. Omurilik eğriliği var. Tedavisini yaptıramıyoruz. 2 senedir uğraşıyoruz, hastanelere gidip geliyoruz ama kendi imkanlarımızla tedavisini yaptıramadık. Oğlum yüzde yüz engelli. Bir ayağı da biraz kısa. Ayağı kısa olduğu için ayağını kontrol edemiyor. Sürekli olarak kısa olan ayağının üzerine yatıyor. Duruş bozukluğundan olduğunu düşünüyoruz. Boy uzadıkça da daha fazla ilerliyor. Sabit olarak bir yerde oturamıyor. Hastaneye giderken mecburen taksi tutmak zorunda kalıyoruz." dedi.

"İÇ ORGANLARINA ZARAR VERİYOR"

Omuriliğin eğilmesinden dolayı ciğerlerine baskı başladığını anlatan anne Emine Alkan, "Omuriliğin kayması içeriden organlarına zarar veriyormuş. İçeriden ciğerine değme riski varmış. Doktorumuz öyle demişti. O yüzden korkuyorum. Bir an önce ameliyat olmasını istiyorum. Ameliyat olduğunda düzelme şansı olacağını düşünüyoruz. Bir an önce ameliyat olması gerekiyor. Ameliyat olma derecesini çoktan geçmiş. Maddiyattan yana sıkıntı var. Dediğim gibi giderken Otobüsle gidemiyoruz. Bir kere otobüsle gittik ve onda da çok büyük sıkıntı yaşadık. Çok hastaneye gittik. Ya hastayı kabul etmiyorlar ya da 'Biz yapamayız' diyorlar." dedi.

"ÇOCUKLARIMDAN DOLAYI ÇALIŞAMIYORUM, BİR ÇOCUĞUM DA EPİLEPSİ HASTASI"

Çocuğu Uğur için yıllardır uğraşan baba Cengiz Alkan, ortanca oğlu lise öğrencisi Onur'un da epilepsi hastası olması nedeniyle çalışamadığını söyledi. Uğur'un tedavisinde kendi imkanlarını çok zorladıklarını ancak yeterli olmadığını ifade eden Baba Cengiz Alkan "Ben çocuklarımdan dolayı çalışamıyorum. Bir çocuğum da epilepsi hastası. Sürekli olarak evde durmam gerekiyor. Hastanelere gidiyoruz. Hastanelerde bu ameliyatları herkes yapmadığı için oldukça fazla sıra oluyor. En son gittiğimiz hastanede ise bize 3-4 sene sonraya sıra verdiler. Ancak çocuğun durumu oldukça vahim. İç organlarına zararı var bu hastalığın. Çocuğun kemikleri zayıf ve yumuşak olduğu için kemikler yerinden oynuyor. Hastalığın ilerlemesi daha hızlı oluyor. Zaten bu tür ameliyatların 15 yaşından önce ergenliğe girmeden önce yapmaya çalışıyorlar. Biz şu anda çocuğumuzun ameliyat olmasını istiyoruz. Kendi imkanlarımızla çok zorladık. yeterli olmuyor."

"ÖZEL HASTANEDE AMELİYAT OLABİLİR, ANCAK ÇOK PAHALI"

Devlet hastanelerinden çok geç zamana ameliyat günü verilmesi üzerine özel hastanelerde de araştırma yapan baba Alkan, özel hastanelerde ameliyatın yapıldığını ancak fiyatın çok pahalı olduğunu söyledi. Kaymakamlık makamına baş vurduklarını, yardım toplamak amacıyla makbuz aldıklarını da kaydeden Cengiz Alkan, yardım toplamanın çok zor olduğunu da ifade etti. Baba Cengiz Alkan konuşmasında "2 senedir sürekli hastanelere gittiğimiz için bir yere gideceğimiz zaman taksi tutuyoruz. Bizim için oldukça külfetli oluyor. Artık tıkandık. Kaymakamlığa başvuru yaptık. Oradan bize para toplayabilmemiz için makbuz verdiler. Para toplamaya çalışıyoruz ama. Sonuç pek de iyi değil. Biz araştırdık. Özel hastanelerde ameliyat yapılıyormuş. Maliyetini 30-40 bin lira arasında değişiyor dediler. Skolyoz ameliyatları pahalı oluyor. Dereceye göre ameliyat masrafları pahalı oluyor. Bizimkinin omuriliği oldukça eğri. Ciğerlere baskı yapacak kadar. Ameliyat olması şart." dedi.

Baba Cengiz Alkan, çocuğunun omurilik filminde, omuriliğin eğriliğini göstererek yaptığı konuşmasında, çocuğunun yaşayabilmesi için Devlet yetkilileri başta olmak üzere hayırsever vatandaşlardan, iş adamlarından yardım beklediğini söyledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.