'SAMSUN KENDİ MEMLEKETİM'

'SAMSUN KENDİ MEMLEKETİM'
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ)'nin 2014-2015 akademik yıl açılışına katılmak için Samsun'a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, OMÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde yapılan törenin ardından Kurtuluş Yolu'nda düzenlenen toplu açılışa katıldı.

'KURTULUŞ MÜCADELESİ'
Açılışa katılan partililere ve vatandaşlara seslenen Başbakan Davutoğlu, Samsun'un tarihte kurtuluş mücadelesinin başlatıldığı, meşalenin yakıldığı şehir olarak yer aldığına dikkat çekti. Davutoğlu, "Samsun çok köklü bir geleneğin, büyük bir devlet geleneğinin, kültür geleneğinin tam da dumura uğradığı zannedilen bir dönemde bir 19 Mayıs günü Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a gelişiyle birlikte bir meşalenin yakıldığı ve o meşaleye her zaman ev sahipliği yapmaktan da onur duyan bir şehrimizdir." diye konuştu.

SAMSUN'A GELDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu yanında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte 'Ana' uçağı ile Samsun'a geldi. Saat 12.45'te Çarşamba Havalimanı'na inen Başbakan Davutoğlu burada Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, protokol üyeleri ve partililer tarafından karşılandı. Davutoğlu, buradan Başbakanlık otobüsüyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne geçerek Akademik Yılı açılışına katıldı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Başbakan Davutoğlu'nun gelişinden önce törenin yapılacağı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde geniş güvenlik önlemi alındı. Programı dinleyici olarak gelen öğrenciler üst aramasının ardından salona girdi. Öğrencilerin kalem, bozuk para ve çakmakla salona girmelerine izin verilmedi. Öğretim görevlileri de üst aramasının ardından Başbakan Davutoğlu'nun ilk dersi vereceği salona alındı.

'İSLAM IŞİD'LE ANILAMAZ'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 2014-15 Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada, "İslam dendiğinde bugün IŞİD'i görenlerin bence ortak özelliği cahillikleridir. İslam toplumlarını oluşturduğu medeniyet, IŞİD'le anılamaz. IŞİD'de İslam'la anılamaz. Bu zihniyet İslam'la anılamaz" dedi.

'CUMHURBAŞKANI YAPMAK İSTEMEDİLER'
OMÜ'ye geçen Başbakan ve beraberindeki heyet, akademik yılın açılış töreninden sonra yine aynı otobüs ile Kurtuluş Yolu'nda düzenlenen açılış törenine katıldı. Toplu açılış törenine katılan Başbakan Davutoğlu Son 1 yıl içinde, Ali Fuat Başgil'e yapılan muamele Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılmak istendi diyerek "Gezi olaylarıyla ve arkasından kışkırtılan 17 Aralık, 25 Aralık operasyonlarıyla dolaylı olarak şu denmek istendi: 'Nasıl Ali Fuat Başgil'i, halkın içinden gelen o değerli insanı Cumhurbaşkanı yapmamışsa bir vesayet rejimi, o zamanki dikta ve darbe yönetimi, biz de Recep Tayyip Erdoğan'ı yaptırmayacağız' demek istediler" dedi.

ALİ FUAT BAŞGİL HATIRLATMASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gezi olaylarıyla ve arkasından kışkırtılan 17 Aralık, 25 Aralık operasyonlarıyla dolaylı olarak şu denmek istendi: 'Nasıl Ali Fuat Başgil'i, halkın içinden gelen o değerli insanı Cumhurbaşkanı yapmamışsa bir vesayet rejimi, o zamanki dikta ve darbe yönetimi, biz de Recep Tayyip Erdoğan'ı yaptırmayacağız' demek istediler. Ama onların planlarının üstünde öyle bir irade vardı ki bunu engelleyemediler. O Allah'ın iradesidir, onun kaderidir ve onun kaderinin tecelli etmesini sağlayan Türk milletinin aziz milli iradesidir" dedi.

'LİSTEYE SAMSUN'U YAZIN'
Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasına, "Hürriyetimizin, izzetimizin, meşale şehri Samsun'un onurlu yiğit güzel insanları, hepinizi saygıyla muhabbetle selamlıyorum" şeklinde başladı. Davutoğlu, 62. Hükümet'i kurduktan sonra yurt ziyaretleri için takvim planlaması yapılırken, istiklal meşalesi yanmış Samsun'un ilk ziyaret edeceği iller arasında yazılması talimatını verdiğini dile getirdi.

'SAMSUN KENDİ MEMLEKETİM'
Güvenoylamasının ardından, memleketi Konya'yı, sonra da İstanbul'u ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, "Dün Kırşehir'deydim. Söğüt şenliklerine katıldım. Ama bir il ziyareti perspektifinde, Konya'dan sonra yaptığım ilk il ziyaretim Samsun'adır. Bu da Samsun'u, kendi memleketim gibi bağrımızda taşıdığımızın işaretidir. Kırşehir'de Ahi Evran şenlikleri için, Söğüt'e Ertuğrul Gazi'yi anmak için gittik. Bu silsileyi takip edenler, bizim siyaset felsefemizi de anlarlar" diye konuştu.


Konya'nın, Anadolu'daki ilk payitaht ve merkez şehri olduğunu, İstanbul'un da Osmanlı Cihan Devleti'nin merkezi olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

'MEŞALENİN YÜKSELDİĞİ ŞEHİR'
"Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali'nin huzuruna çıktık, onlara söz verdik; hangi değerleri savunduysanız, 21. yüzyılda o değerleri savunacağız diye söz verdik. Dün Ahi Evran'ın huzurundaydık, ahlak pirimizin huzurundaydık, bugün Samsun'dayız. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş tohumunun atıldığı ve istiklalimizin kapısının aralandığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü misafir eden Samsun'dayız. Bu da bizim cumhuriyet felsefemizi yansıtır. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri, tarihimizin, birbirinden ayrılamayacak, koparılamayacak unsurlardır, mütemmim cüzleridir. Şimdi onun için, Samsun'a 'meşale şehir' dedim. Dün Kırşehir'e 'tohum şehir', daha önce İzmir'e 'ufuk', Mardin'e 'biblo', Erzurum'a 'kale şehir' dediğim gibi. Samsun, meşalemizin yükseldiği şehirdir, özgürlük ve onur meşalemizin yükseldiği, yeni devletimizin tohumlarının atıldığı şehirdir."

'HAVA İÇİN UYARDILAR'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 19 Mayıs 1919'da, Samsun'da onurlu bir gelecek için meşale yakıldığını belirterek, "Onun için Samsun'a bu ziyareti gerçekleştirmek istedim. Son günlerde bazı hava raporları geldi, bazı arkadaşlar uyardılar; Samsun'da büyük bir fırtına, yağış bekleniyor, diye. Dedim ki Samsunlular, o kadar duası makbul insanlardır ki her yağmur gibi yağmur burayı bereketlendirirken tam miting esnasında güneş açar ve Samsunlularla kucaklaşırız, dedik. Hamdolsun ikisi de oldu. Samsun'da meşale yakıldığında, istiklal sonrası için yeni devletin temeli atıldığında, o devletin izzetli onurlu geleceğinin planlaması hazırlanmıştı, bu millet istiklal harbinden sonra Türkiye Cumhuriyeti devletini bu tarih sahnesine çıkaracak kudretini gösterdi" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE NE HALE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ?'

Türkiye'nin, 2001-2002 döneminde yaşadığı ekonomik krizi hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, 2001-2002 yıllarında ne hale düşürülmüştü? Milli irade, 28 Şubat darbesiyle büyük zarar görmüştü. Samsun'da kuvayımilliye ruhuyla atılan o tohum, büyük tahribata uğramıştı. Millet-devlet bütünlüğü zedelenmişti. Bu aziz millet, bu toprakları müstevlilere bırakmayan bu onurlu millet, 2001 yılında ekonomik kriz sonrasında bir IMF memurunun iradesine, vicdanına teslim edilmişti. Dışarıdan bu ekonomik krizi çözmek için bakanlar getirildi. Milli iradeyle gelenler değil yurt dışından gelenler üzerinden ekonomik yapı düzeltilmeye çalışılıyordu. Uluslararası itibarımız o derece darbe gördü ki 19 Mayıs'ta Samsun'da İstiklal mücadelemizi başlatan Atatürk adına verilen ödül, o dönemde dünyanın en önemli liderleri arasında sayılan Mandela tarafından reddedilmişti. Uluslararası itibarımız yerle bir edilmişti. Tam bu karanlık günler içinde, 19 Mayıs ruhuyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin bağımsızlık şiarıyla ve Samsun'un taşıdığı meşaleyle AK Parti hareketi başladı. O günden bugüne öylesine reformlara imza atıldı ki şükranla anarak ifade ediyorum Sayın Cumhurbaşkanımızın, onun başbakanlığı döneminde milli irade, bütün haşmetiyle siyaset sahnemize hakim oldu. Ekonomimiz, gayrisafi milli hasılamız 4 kez büyütülerek uluslararası alanda yüksek kategoriye girdi. Uluslararası itibarımız dünyada en üst zirvelere çıkarıldı."

'SAMSUN'DAN YENİ MEŞALE YAKIYORUZ'
Başbakan Davutoğlu "Yeni bir dönemde, yeni bir Türkiye derken, işte Samsun'da yakılan o meşalenin, tam istiklal, tam özgürlük, tam bağımsızlık meşalesinin bir daha sarsılmayacak şekilde tahkim edildiği yeni bir ülke diyoruz, yeni bir Türkiye, diyoruz. Cumhuriyetimizin, 2023'teki 100. yı dönümünde, küresel güçler arasına giren yeni cihan devleti idealini başlatmak üzere, Samsun'dan tekrar yeni bir meşale yakıyoruz" diye konuştu.


'KILIÇDAROĞLU ETRAFINA BAKSIN'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gazetelere yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat'ın takipçisi bir zihniyet olduğu söyledi. Kılıçdaroğlu, ortaöğretimde baş örtüsüne özgürlük getirdik diye bizi 'IŞİD SEVER, IŞİD'ÇİLER' ilan etmiş diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu "Şimdi buradan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum, eğer IŞİD'çi arıyor ise önce sağına baksın, bir hanım efendi var. 28 Şubat'ta ikna odalarında bu milletin aziz evlatlarını süründüren bir hanım görecek. IŞİD zihniyeti oradadır. Gencecik kızlarımızı onurlarını çiğneterek, İstiklal harbini bir başörtüsü için başlatan, zorla baş açtıranlardır IŞİD zihniyeti. İster dini kimlikle olsun ister başka ideolojilerle insanlara bir kıyafeti dayatanlardır IŞİD zihniyeti. IŞİD zihniyeti ikna odalarını kuranlardır. Bu milletin evlatlarına, dedeleri bu topraklar için şehit düşmüş, istiklal harbini yan yana yapmış olan O aziz insanların çocuklarına, sen baş örtülüsün diyerek bir başka kapıdan sokup o kapılarda işkence edenler IŞİD zihniyeti sizsiniz" dedi.

'IŞİD'İ ONDA GÖRECEK'
Başbakan Davutoğlu "Sonra Kılıçdaroğlu dönüp sol tarafına baksın, orada da bir beyefendi, milletvekili, kitap düşmanı bir milletvekili görecek. Aziz milletimizin temsil makamı olan mecliste saygısızlık yaparak sayın Cumhurbaşkanımızın töreni öncesinde, meclis başkanımıza, Gazi Mustafa Kemal'in kürsüsüne kitap fırlatan, o kitap düşmanı milletvekili varya, Kılıçdaroğlu O'na baksın. IŞİD'i onda görecek, baska yere bakmasına gerek yok" diye konuştu.

'BAŞGİL'İ TEHDİT ETTİLER'
Başbakan Ahmet Davutoğlu " 2000-2001 yıllarında milli irade tahrip edilmişken, dikkat ediniz, 'Yeni Türkiye' kavramının siyaseten içini doldurmak için söylüyorum, AK Parti kadroları olağanüstü demokratikleşme reformları yaptı, bunu en iyi Samsunlular anlar. Niye biliyor musunuz? Ali Fuat Başgil, reisicumhur adayı olduğunda, Samsunlu Başgil, silahlarla tehdit edilip adaylıktan çektirilmişti. Son 1 yılda yaşadıklarımıza bakın, Ali Fuat Başgil gibi onurlu bir ilim adamını, devlet adamının hemşehrisi olan Samsunlular, aslında son 1 yıl içinde, Ali Fuat Başgil'e yapılan muamele Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılmak istendi. Gezi olaylarıyla ve arkasından kışkırtılan 17 Aralık, 25 Aralık operasyonlarıyla dolaylı olarak şu denmek istendi: 'Nasıl Ali Fuat Başgil'i, halkın içinden gelen o değerli insanı Cumhurbaşkanı yapmamışsa bir vesayet rejimi, o zamanki dikta ve darbe yönetimi, biz de Recep Tayyip Erdoğan'ı yaptırmayacağız' demek istediler. Onun için Samsunlular size teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu. Adem Çiçek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.