Kalbiniz için dans edin!

Kalbiniz için dans edin!
29 Eylül Dünya Kalp Günü sebebiyle kalp ve damar hastalıklarından korunma yöntemlerine dikkat çeken Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, düzenli olarak yapılan egzersizin ve müzik eşliğinde yapılan dansın kalp ve damarları koruduğunu belirtti.

Spor egzersizinin yanı sıra, müzik ritmiyle yapılan ve sanatsal bir egzersiz olan dansın, zihinsel olarak rahatlatmasının yanı sıra, kalp ve damar sağlığı içinde yararları olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, çağımızın hastalığı olan damar sertliği ve onun yol açtığı ölümcül hastalıklardan korunmada, genç yaşlardan başlayarak, haftada 2-3 gün yapılan, 30-60 dakika süreli, aerobik türde egzersizin önemine değinerek şunları söyledi. Avcı; “Düzenli olarak yapılan bu egzersizler, damarları damar sertliğinden koruduğu gibi, organların daha iyi kanlanmasına ve işlevini daha iyi görmesine vesile olmakta, damar darlıkları ve ani damar tıkanmaları sonucu ortaya çıkacak ciddi hastalıklara karşı korunma sağlamaktadır” dedi. Aerobik türde yapılan egzersizin, vücuttaki kas guruplarının ardı sıra kasılıp gevşemesini sağladığını, hızlı adım yürümenin, yüzmenin ve dans etmenin kemikleri ve kasları güçlendirdiğini, eklemlere esneklik kazandırdığını, yağların yakılmasını kolaylaştığını, şişmanlığın, kan basıncı ve kolesterol yüksekliğinin ve şeker hastalığının tedavisinin kolaylaştırdığını söyledi.

Dans, Bedeni Fiziksel ve Ruhsal Koruyor

Prof. Avcı, dans ile sağlık için ilave yararlar elde edilebildiğini belirterek şu açıklamada bulundu: “Müziğin insan ruhunda olumlu etkileri olduğu, zihinsel aktiviteleri güçlendirdiği, depresyonu azalttığı, güzel duygular uyandırdığı ve birçok hastalıkta iyileşmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Dans etmek, kişiye hem egzersizin ve hem de müziğin yararlarını kazandırmaktadır. Dans etmek, insanı zihinsel ve fiziksel olarak rahatlatmaktadır. Bu rahatlama, müzik ritmini duyan ve dans etmeye başlayan insanın yüzünde oluşan gülümseme ile kolaylıkla fark edilir. Sanatsal bir egzersiz olan dans etmeğe odaklanmak, kişinin kendisinde gerginlik yaratan korku ve endişelerden uzaklaşmasına, huzur bulmasına, mutlu olmasına vesile olur. Haftada 2-3 gün, düzenli olarak bir saat kadar dans etmek metabolizmayı hızlandırır; eğlenerek kilo vermeyi ve vücudun sıkılaşmasını sağlar. Kişi çeviklik kazanır, yeteneklerini keşfeder, yaratıcılığı artar, sosyalleşir. Dans etmenin çok önemli bir yararı da beynin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, çağın hastalığı olan unutkanlık için de koruyucu etkisinin olmasıdır” dedi.

Dans etmenin, sağlıklı kimselerin dinç, genç ve sağlıklı kalmasını sağlayacağını, hasta olanlara da hastalığı yenme ya da hastalığı ile yaşama konusunda olumlu duygular aşılayacağını belirten Prof. Avcı, “ ben, genç olsun, yaşlı olsun, tüm dostlarıma ve hastalarıma dans etmeyi öneriyorum. Folklorik danslar olsun, modern salon dansları olsun, kim hangi tür dansa sempati duyuyor ise, onu yapsın. “Dans etmeyi bilmiyorum, beceremiyorum” bahane olmamalı. Müzik ritminde adımlarla yerinde saymakla başlayabilir. Yeter ki dansın yararlarına inansın ve dans etmeğe sıcak baksın, arkası gelir” dedi.

Ritmik Masaj Tedavisi Kalp ve Damarlarınızı Koruyor

Egzersiz yapamayan kişilerin kalp ve damar sağlığını korumak için “Ritmik Masaj Tedavisi” diye bir yöntemin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “Genç yaşlarda düzenli egzersiz yapamamış, orta-ileri yaşlara gelmiş, şişman, diz eklemleri ve diğer ortopedik sorunlarla egzersiz yapamayan, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi riskleri de olan kimseler için 'Ritmik Masaj Tedavisi' ile kalp ve damar hastalığından korunmak şansı vardır” dedi. MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.