ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Medical Park Samsun Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinden Çene Cerrahı Dr. Dt. Vildan Kasap “çocukluk döneminde ağız ve diş sağlığı” hakkında bilgi verdi.

Dt. Vildan Kasap “Okul çağıyla birlikte ağızda ilk daimi diş olan birinci büyük azı diş görülür. Aynı yaş döneminde süt dişleri yavaş yavaş sallanıp yerlerini daimi dişlere bırakmaya başlarlar. İlk olarak alt ve üst ön bölgedeki süt dişlerinin değişmesi beklenir. Süt dişlerinin değişmesi sırasında alttan gelen daimi dişlerin dil veya dudak tarafından eğri bir şekilde gelmeye başlaması ve bu arada süt dişlerinin henüz düşmemiş olması anne-babaları endişelendirebilir. Ancak bu görünüm 'Karma Dişlenme' denilen bu dönem için normaldir. Tüm süt dişleri değişip daimi dişler yerlerine yerleşene kadar 10-12 yaşlarına dek devam eder. Süt dişlerini kalıcı dişler sürene kadar sağlıklı olarak ağızda tutmak çok önemlidir. Çünkü zamanından önce çekilen süt dişleri çocuklarda konuşma, beslenme, estetik problemleriyle dişlerde çapraşıklıklara neden olur.”dedi.
Dt. Vildan Kasap “Okul çağı döneminde farklı tatlara alışan çocuklarda, öğün arası atıştırma tarzında yemek yeme alışkanlığı gelişir. Diş çürüğü açısından tatlı yapışkan gıdaları yemeklerden hemen sonra tüketilmesi ardından dişlerin fırçalanmaması diş çürüğüne neden olmaktadır. Ayrıca tüm günlerini okulda geçiren çocuklarda yemeklerden sonra etkin diş fırçalaması olmadığından yaygın dişeti hastalıkları görülmektedir. Diş ve diş eti hastalıklarının, vücutta enfeksiyon odağı oluşturması sebebiyle vücuttaki tüm sistemleri olumsuz etkilediği ve sürekli enfeksiyon odağına dönüşebildiği belirtilerek, diş çürüklerinin, sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet (şeker hastalığı), solunum sistemi ve kalp hastalıkları ile sindirim sorunlarına yol açmaktadır. Bu durum çocuğun okul başarısını ve sosyal yaşantısını olumsuz etkilemektedir. “şeklinde ifade etti.
Okul çağı çocuklarında en sık görülen problemlerin birinin de diş travmaları olduğunu söyleyen Dt. Kasap “Çarpma ya da kaza nedeniyle dişlere gelen darbeler diş kırıklarına ya da enfeksiyonlara neden olur. Tedavide acil müdahale başarıyı etkilen en önemli faktördür. Bu nedenle vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Çocuklarda sıklıkla rastlanabilen kalem ısırma, parmak emme, dudak ısırma, tırnak yeme, diş gıcırdatma ve dudak emme gibi kötü alışkanlıklar ağız ve diş yapısında bozulmaya, dişlerde çapraşıklığa ve aşınmaya neden olmaktadır. Bu alışkanlıkların erken yaşta önlenmesi oluşacak hasarın önlenmesinde büyük önem taşır. Diş hekiminiz bu alışkanlıkların bırakılmasına yardımcı çeşitli apareyler yapabilmektedir.”diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinden Çene Cerrahı Dr. Dt. Vildan Kasap “Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda beslenmede şekerli, yapışkan çikolata benzeri veya asitli yiyecek ve içeceklerin olabildiğince azaltılmasına dikkat edilmelidir. Ancak bu yiyecekler tamamen kısıtlanamadığında ana öğünlerin hemen ardından verilmesi ve daha sonra dişlerin fırçalanması önemlidir. Ara öğünlerde de daha çok yumurta, et, peynir, süt, taze sebze ve meyve gibi besinlerin tüketilmesi uygundur. Her ara beslenme sonrası dişlerin fırçalanması ideal olandır. Bu konuda çocuğunuzun gittiği kreşle yada bakan kişi ile konuşarak fırçalamaya özen göstermelerini isteyebilirsiniz. Ancak eğer fırçalama olanağı yoksa hiç olmazsa çocuğunuzun ağzını çalkalamasını ve şekersiz sakız çiğnemesini öğütleyebilirsiniz.”
Dt. Vildan Kasap “Okullarda; kantinlerde çürüğün oluşmasını etkilemeyen peynir, meyve gibi ürünlerin satışının özendirilmesi, şekerli, karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerin sık kullanımının önlenmesi, sınıf içi ağız sağlığı ve geliştirilmesi konusunda eğitim verilmesi, iyi ağız hijyeninin sağlanması için fırçalama eğitimi, florür uygulamaları ( Gargara programları), diş ipliğinin yararı ve kullanımı konusunda eğitim diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur.”dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.