SAMSUN’DA ÜNİVERSİTENİN UÇAK TASARIMI

SAMSUN’DA ÜNİVERSİTENİN UÇAK TASARIMI
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (UZAYTEM) çalışmaları kapsamında...

'Doğan iki kişilik genel havacılık uçağı projesi' hazırlandı. Yaklaşık 600 bin TL'lik proje kapsamında oluşturulan ekip, uçağın tasarım ve eskiz çalışmalarına başladı.

OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde geçen yıl Ağustos ayında 2 kişilik genel havacılık uçağı yapılması için düğmeye basıldı. Hazırlanan proje 6 ay önce OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu'na sunuldu. Yaklaşık 600 bin TL'lik projenin maliyetinin üniversite tarafından karşılanmasının ardından çalışmalara başlandı. Yapılan teknik araştırmalardan sonra tasarım ve eskiz çalışmalarına başlandı.

2 YILDA TAMAMLANACAK

Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, toplam kalkış ağırlığı 750 kilo olacak bir uçağın yapımı için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek, "Uçağımıza 'Doğan' ismini verdik. Uçağın menzili bin 500 kilometre olacak. Seyir sürati 150 knot olup 20 bin feet yüksekliğe kadar çıkabilecek. 160-180 beygir gücüne sahip motoru olacak. Boyu 7 metre, kanat uzunluğu ise 8-9 metre uzunluğunda olmasını planlıyoruz. Projeyi 2 yıl içinde tamamlayacağız. Seri üretime geçtiğimizde satış fiyatı tahmini 100-120 bin Euro civarında olacak" diye konuştu.

8 kişilik bir çekirdek kadro ile çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Sunol, "Amacımız yüksek katma değerli ürün üretip bunu sanayi ile paylaşıp dünyaya duyurmaktır. Havacılığa çok geniş bir perspektifte bakıyoruz. Üniversite sanayi iş birliğiyle daha önce bir insansız hava aracı ürettik. Şimdi de genel havacılık uçağı yapmak için çalışıyoruz. Kavramsam tasarım çalışmalarına başladık. Kavramsal tasarım ve eskiz çalışmalarını sürdürüyoruz. Proje kapsamında hem uçak mühendisleriyle, hem de dışarıdan endüstriyel tasarımcılarla çalışıyoruz. Çünkü uçağımızın modern bir görünümü, ergonomik bir yapısının olmasını amaçlıyoruz. Bir iki otomobil tasarımcısından da destek alıyoruz. İyi, iddialı, güzel bir uçak ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi.

Projeyi başta Samsun sanayicileri olmak üzere, Türk sanayicileri ile beraber gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Cevat Sunol, "Projede onların katkısını almak istiyoruz. Sanayicilerimizin de havacılık sanayisi ile tanışmalarını ve girişim yapmalarını sağlamak istiyoruz. Biz bu projeyi Samsun için havacılık ve savunma sanayinin kümelenmesinin ilk ürünü olarak görüyoruz" diye konuştu.

UZAYTEM'in çalışmalarını bin metrekare kapalı alana sahip kompozit sistemler atölyesinde, toplam 15 bin metrekare kapalı alana sahip 3 uçak hangarında gerçekleştirdiği belirtildi. UZAYTEM'in bulunduğu OMÜ Ballıca Kampüsü'nde 960 metrelik bir de uçak pisti bulunuyor. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.