Termeliler tek yürek olup santrale ‘hayır’ dedi

Termeliler tek yürek olup santrale ‘hayır’ dedi
Samsun'un Terme ilçesi Akçay mevkiine yapılmak istenen kömürlü termik santrali istemeyen ilçe halkı, Terme Çevre Platformu'nun (TERÇEP) düzenlediği basın toplantısına destek verdi.

Vatandaşlar, gaz maskeleri ve hazırladıkları dövizlerle seslerini duyurmaya çalıştı. 82 yaşındaki Nusret Kambur ise tepkisini kuru çalılardan oluşturduğu yapraksız ağaçla dile getirdi.

TERÇEP tarafından organize edilen basın açıklaması, Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Akçay mevkiine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı düzenlenen eyleme çok sayıda dernek ve siyasi kuruluş temsilcisi katıldı. Meydanda ilk konuşmayı TERÇEP adına sözcü Rasim Kani yaptı. Çevre platformuna destek veren 41 derneğe 41 kere maşallah diyerek teşekkür eden Kani, "Kimse Terme için ümitlenmesin, Terme halkı bu santrale karşı, doğamızı ve sağlığımızı biz kimseye satmayız." dedi.

TERÇEP: KÖMÜRÜN KİRLİ YÜZÜNÜ İSTEMİYORUZ

Basın açıklamasını okuyan TERÇEP sözcüsü Zakai Altunpala ise şunları söyledi: "Sahillerimiz üzerine kâbus gibi çökmek isteyen santraller zincirini Terme'de istemiyoruz. Bazı firmalar ÇED raporunu alabilmek için uğraşmakta, bizler buna izin vermeyerek ilçemize bu santralleri yaptırmayacağız. Geleceğimizi tehdit eden kara bacaları ilçemize istemiyoruz. Çünkü biliyoruz ki bu santraller geleceğimizi küle çevirecek. Çocuklarımız ve torunlarımız bize bunun hesabını sormayacak mı, onun için herkes elini taşın altına koymalı ve santral istemediğini güç bir sesle haykırmalıdır. Bizler Terme Çevre Platformu olarak bize ölümü satmaya çalışanlara karşıyız, sağlığımızı elimizden almaya çalışan her türlü zararlı yatırıma karşıyız. Bizler turizm diyoruz, bizler tarım diyoruz, bizler temiz sanayi diyoruz bunun için bu mücadeleyi kazanmak için TERÇEP'in yanında mısınız? Bu mücadelede emeği geçen herkese teşekkür ediyor gazamız mübarek olsun deyip basın açıklamasını."

BAŞKAN KUL: TERME İÇİN GEREKİRSE KENDİMİ FEDA EDERİM

Terme Belediye Başkanı Şenol Kul da firma yetkililerine seslenerek şöyle dedi: "Terme'yi boşaltmadan bu santrali yapamazsınız. Bugün burada bu kalabalığı ve tepkiyi gördükten sonra kimse heveslenmesin, bu ilçe insanını çiğnemeden bu santrali yapamazsınız. Dünyanın her türlü yerinde bu türlü olaylar yaşandı bizler atalarımızdan aldığımız bu mirası gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Çünkü onlardan emanet aldık biz bu dünyayı. Onun için Terme olarak bizler bu santrale karşıyız. İnsan yaşamından daha değerli bir şey yoktur, para için yapılmak istenen bu santralleri ilçemize istemiyoruz. Vicdanlara seslenmek istiyorum; bizim havamıza, mavimize, yeşilimize, suyumuza aşıksınız. Bu aşk hem de kara sevda lütfen bu kara sevdanızdan vazgeçin, bizler bu toprakları bütün fedakarlılığımızla gelecek nesillere teslim edeceğiz, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim hiçbir şekilde hiçbir makamda gözümüz yok. Ben gerekirse kendimi gelecek nesiller için kendimi feda etmeye hazırım. Hakkını veremediğim makamda bir dakika oturmam. Burada herkes var ne görüşü olursa olsun. Bizim ortak sevdamız var o da Terme, başka Terme yok."

'BU BELAYI DEFETTİĞİMİZDE BU MEYDANDA OYNAYACAĞIZ'

Terme Çevre Platformu üyesi Rasim Kani, "Bu güne kadar hiçbir toplulukta, düğünde oynamadım. Başıma silah da dayasalar oynamam ama bu belayı başımızdan defettiğimiz zaman size söz veriyorum, bu meydanda davulla zurnayla kutlama yapıp oynayacağız. Sizlere söz veriyorum bu belayı defettiğimizde bizim en mutlu günümüz olacaktır, kimse bundan şüphe etmesin." dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.