Dev gergedan fosili gün yüzüne çıkarılıyor

Dev gergedan fosili gün yüzüne çıkarılıyor
Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Kavşut köyünde bir çobanın ihbarı ile bulunan ve 28 milyon yıl öncesine ait en büyük kara memelisi olarak bilinen dev gergedan fosili gün yüzüne çıkarılıyor.

MTA Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından fosilin büyük bölümü çıkartılarak Müze'de muhafaza altına alınırken, Kızılırmak Formasyonu'nda 23 ile 28 milyon yıllık olduğu belirlenen çok sayıda daha fosilin olduğu öğrenildi. MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi Müdürlüğü tarafından ''Türkiye'deki Oligosen Yaşlı Omurgalı Fosil Yataklarının Araştırılması'' projesi kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde bölgede yaklaşık 10 yıldır ekiplerin çalıştığı belirtildi.

Proje kapsamında çalışılan ''dev gergedan'' fosilleri 2013 yılı Kasım ayında Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Kavşut köyünde bulundu. Örnekler, MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müze Müdürlüğüne bir çoban tarafından ihbar edildiği ifade edilerek, 2013 yılı Kasım ayından itibaren lokalitede fosil kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

60 CİVARINDA ''DEV GERGEDAN'' FOSİLİ ÇIKARTILDI

Proje kapsamında ise 60 civarında ''dev gergedan'' fosili çıkartıldığı ifade edildi. Proje Başkanı ve Kamp Şefi olan Jeoloji Yüksek Mühendisi Neşe Oyal ve ekibi tarafından yapılan araştırmalarda ise Formasyon civarında milyonlarca yıllık olduğu tespit edilen onlarca fosil olduğu belirlendi.
''dev gergedan'' fosilleri erişkin bir erkek bireye ait iskeletin hemen hemen tüm bölümlerini içermekte olduğunu söyleyen Oyal '' Erişkin erkek bireyin ağırlığının 10 tondan fazla olup omuz yüksekliğinin 5 metrenin üstünde olduğu tahmin edilmektedir. Lokalitede ayrıca genç bir bireye ait kafa ve dişlere de rastlanmıştır. Dünyada çok nadir bulunan ve gelmiş geçmiş en büyük kara memelisi olarak bilinen ''dev gergedan''a ait örnekler Moğolistan, Çin, Orta Asya ve Hint Yarımadası'nda nispeten yaygın olarak bilinirler. Son birkaç on yılda Gürcistan ve Balkanlar'da da birkaç nadir türe değinilmiştir. Türkiye'de bulunan ''dev gergedan'' örnekleri de özellikle dev gergedanların dağılımı ve göç yollarının tespiti açısından büyük öneme sahiptir.'' dedi.

Oyal, dev gergedan fosilleri ile birlikte çevrede, Kızılırmak Formasyonu içerisinde diğer küçük gergedanlara ait, küçük otçul hayvanlara ait, geyik, karaca gibi hayvanlara ait kedigillere ait, kedigillere ait logomoslara ait örneklere rastlandığını kaydetti. Çalışmalarının devam ettiğine değinen Oyal ''Fosiller Türkiye genelinde ağırlıklı olarak Sungurlu civarında görülmektedir. Daha önceki yıllarda Kırıkkale Delice civarında benzer örnekler bulunmuştur. Ayrıca tüm Türkiye'ye bakarsak da Iğdır Tuzluca'da dev gergedan örneklerine rastlanmıştır.'' ifadelerini kullandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.