KÖPRÜDEN GEÇTİ GELİN

KÖPRÜDEN GEÇTİ GELİN
Bafra'da gelin damatlar oynayarak, dilek tutarak köprüden geçip salona gidiyorlar.

Samsun'un Bafra ilçesinde uzun yıllardır bir gelenek haline gelen Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Çetinkaya Köprüsü üzerinden geçmeyen gelin salona gitmez adeti halen devam ediyor.
Alınan bilgiye göre,''Bir rivayete göre gelin alayı eski şartlara göre atlarla gelin almaya giderler. Eski tahta köprüden geçerken, eski tahta köprü yıkılarak gelin alayı olduğu gibi ırmakta boğularak can verirler. Ve o zaman bir türkü yakılır.'' Köprüye varınca köprü yıkıldı,Üç yüz atlı birden suya döküldü,Nice yiğitlerin beli büküldü,Kızılırmak nettin allı gelini,Nasıl yedin benim suna boylumu.''diyerek.
Ve yerine zamanın ulaştırma bakanı Ali Çetinkaya tarafından yaptırılan 7 kemerli köprüye Çetinkaya Köprüsü ismi verilir. O gündür bu gündür her gelin muhakkak evlenirken köprüden geçer. Eğer damat tarafı naz yapıp geçmeyiz derse gelin geçene kadar bekler ve ondan sonra düğün salonuna gidilir. Tatillerin bitmesi, okulların açılacak olması nedeni ile Bafra ilçesinde de düğünlerde bir hayli artış oldu. Kız evinden alınan gelinler ise konvoy eşliğinde Çetinkaya köprüsüne gelip köprüden geçerek dua edip dilek tuttular ve geleneklere göre suya taş attılar. Davul zurnanın çaldığı ''Köprüden geçti gelin.''türküsü ile köprüden salona gittiler.

Yunus Cezayirli, “Bafra'da gelin damat olup da köprüden geçmeyen gelin ve damat bizde kabul edilmez. Mutlaka her gelin, damat bu köprüden geçer bu bizim ananelerimiz de vardır. 'Biz de bu mutluluğu tekrar yaşayalım' dedik. 30 sene sonra geçtik. Diğer çiftlere örnek olur, onlarda eşleriyle böyle nikah tazelerseler daha mutlu olacaklarını tahmin ediyorum. Bu tarihi köprü üzerinde nice anılar vardır, nice insanlar burada ölmüştür hem onlarım anmış oluyoruz hem de evliliğimizi tazelemiş oluyoruz” dedi.

Gonca Cezayirli ise, “Bu köprü bizim için çok önemli, bunu yaşatmak zorundayız. Buranın restore edilip sadece 'gelin köprüsü' şeklinde olmasını istiyoruz” diye konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.