TERMİK SANTRAL GREENPEACE’NİN GÜNDEMİNDE

TERMİK SANTRAL GREENPEACE’NİN GÜNDEMİNDE
SAMSUN'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral dünya genelinde faaliyet gösteren çevre örgütü Greenpeace'nin de gündemine geldi.

Greenpeace Akdeniz Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin, bölge halkını desteklerini, ilerleyen süreçte konu ile ilgili çalışma yapmayı planladıklarını söyledi.

Terme İlçesi'nde özel bir firma (Tim Avrasya) tarafından kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için yasal girişimlerin yapıldığı ve sürecin başlatıldığının gündeme gelmesi ardından kentteki sivil toplum kuruluşları (STK) da harekete geçti. Bölgede bulunanlar santral kurulmaması için çeşitli eylem ve toplantılar düzenlerken çevreciler tüm dünyada faaliyet gösteren Greenpeace'in Türkiye'deki temsilcileriyle bağlantıya geçip destek istedi. Greenpeace Akdeniz Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin, santral ile ilgili geçen 14 Ağustos'ta bir halk toplantısı yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Halk, santralin yapılmaması için duruşunu ortaya koydu. Terme organik tarım üretiminde de önemli bir bölge. Bu termik santralin oraya yapılması organik tarımı ve Terme halkının toplumsal sağlığını olumsuz etkileyecek. Terme yerel halkının mücadelesini destekliyoruz. Kurulmak istenen santral greenpeacenin gündeminde. Bu konu ile ilgili gelecek süreçte çalışmalar yapmayı düşünüyoruz."

Reşit Elçin, Türkiye'de yapılmak istenen planlama veya lisans alma sürecinde olan kömürle çalışan 80 termik santral projesi olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

"Türkiye'de planlanan 80 yeni termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olacağı, astım, kanser ve kalp rahatsızlıkları dramatik bir şekilde artacak. Halk sağlığı konusunda böylesine tehdit eden konuda Sağlık Bakanlığı söz sahibi olmalı. Enerji projelerine ait planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli. Sağlık Bakanlığı harekete geçmeli. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığının karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum