“ÇELTİK EN AZ 2 TL OLMALI!”

“ÇELTİK EN AZ 2 TL OLMALI!”
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Bafra ilçe Başkanı Nihat Oktay, gübre ve mazot fiyatlarının artışı da maliyeti olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

“Çeltiğinizi kesinlikle ucuz satmayınız. Artan girdi maliyetleri çeltik üretiminde büyük sıkıntılara yol açmıştır” diyen CHP Bafra ilçe Başkanı Nihat Oktay, bu yıl üretimde geçen yıllardan farklı olarak birçok bölgede hava şartlarının uygun gitmemesi ve tohumların bozuk çıkması nedeniyle ikinci ve üçüncü kez ekim yapıldığını ve maliyetlerin yükseldiğini belirtti.

Oktay,” Yine son 20 günde ortaya çıkan kurt yenikleri, mantar hastalıkları Bafra Ovasında üretimin en az % 30 düşeceğini göstermektedir. Değerli çeltik üreticisi arkadaşlarım! Tüm bu olumsuzlukları göz önüne aldığımızda bu yıl çeltik maliyetlerinin en az iki katına çıktığını söyleyebiliriz. Çeltik ekilen alanlarımızda da fazla bir artış gözlenmemiştir. 2002 yılında Türkiye'de 60.000 hektar alanda çeltik üretimi yapılmış ve 360 bin ton çeltik üretilmiştir. 2013 yılında ise; 'yani geçen yıl' 110 bin hektarda üretim yapılmış, buna karşılık 900 bin ton çeltik üretilmiştir. Ve karşılığında da 500.000 ton pirinç elde edilmiştir. Türkiye'nin yıllık pirinç tüketimi yaklaşık 600 bin tondur. Yani geçen yıl üretilen pirinç, tüketimi karşılayamamıştır. Saygı değer üretici kardeşlerim! Şimdi sıkı durun, söyleyeceklerime kulak verin. Hükümet 19 Nisan 2014 tarihinde çıkardığı bir kararname ile Toprak Mahsulleri Ofisine sıfır (0) gümrükle 2,5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa, 500.000 ton mısır ve 200.000 ton pirinç ithal etme yetkisi vermiştir. TMO bu yetkisini kullanarak buğday ve arpa ithalatı yapmıştır. TMO bu yetkisini 1 Eylül 2016 yılına kadar her an kullanabilir. İthal edilen pirinçler genellikle ABD'den TMO logosu ile Carlos pirinci adı altında ithal edilip, iç tüketimde marketler aracılığı ile halka sunulmaktadır. Değerli üretici arkadaşlarım! Yukarıda saydığım nedenlerden dolayı bizler TMO'nun piyasaya ithal pirinç getirmemesini talep ediyoruz ve 60 randımanlı çeltiğin en az 2 TL olmasını istiyoruz. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi olarak siz üretici kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Ve çeltiğinizi acele edip '2 TL'nin altında' satmayınız. Ayrıca piyasada daha önceki yıllarda ortaya çıkan ve halkımızı soyup alın terini gasp eden tüccar bozuntularından sakınmanızı ve uyanık olmanızı bekliyoruz” dedi. NAMIK AZGIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.