"Fındık üreticisi, ürününü satmakta acele etmesin"

"Fındık üreticisi, ürününü satmakta acele etmesin"
Samsun Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör, fındık üreticisinin bu yıl iyi bir gelir elde edebilmesi için ürün satışında acele etmemesini önerdi.

Bölgede fındık ürününün hasadının yüzde 60'ının tamamlandığı açıklayan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, üreticiye seslenerek, “Fındığı pazara bir anda değil, ihtiyacınız kadar indirin." dedi. Üreticiden kesinlikle emanete fındık vermemesini isteyen Güngör, fındığın üretici tarafından muhafaza edilmesini tavsiye ederek, "Fındığın piyasası 10. aydan sonra oturur. 9. ayda dalgalı bir piyasa olur. Ama bu yıl üretici için fındığın istikbali iyi gözüküyor. Bu yıl ürün az olduğu için üretici adına 12 lira üzerinden fiyat bekliyoruz. Bu rakam belki 14,15 Lirada olabilir. 2013 yılında ülkemizde 580 bin ton fındık üretimi vardı. Türkiye Ziraat Odaları olarak 2014 yılı için 370 bin tahminimiz oldu, fakat bizce bu yıl bunun da altında olacak, 350 bin ton bile zor diyoruz.” diye konuştu.

ÜRETİCİ FINDIĞI GEÇ İNDİRECEK
Çarşamba'nın farklı köylerindeki üreticiler, bu yıl fındıktan önemli bir gelir elde etmeyi hedefliyor. Çarşamba'ya 15 kilometre mesafede 200 metre rakımlı Gökçeçakmak köylü üretici Nihat Çakmak, "Fındığı pazara erken indirmeyeceğim. Yüksek fiyat beklentim var. Bunun 15 lira olacağını düşünüyorum. Ve kesinlikle emanet bırakmayacağız. Fındıkta rekoltemiz geçen yılla aynı çıkıyor. 5 ila 6 ton civarı fındık bekliyoruz, büyük bir bölümünü de tarladan topladık.” dedi.

İlçeye 12 kilometre uzaklıkta, ova köyü olan Boyacılılı fındık üreticisi Ali Arslan, geçen yıl 2 ton fındıklarının çıktığını bu yıl ise 4 ton olarak fındığı topladıklarını söyledi. Üretici Arslan, "Mart ayında bölgede yaşanan don olayı ovamızı etkilemedi. Bu yıl için fiyat beklentim ise 15 liradır. Ve yılbaşına kadar ürünümü satmayacak ve kendim bekleteceğim.” şeklinde konuştu.
Çarşamba'ya 5 kilometre mesafede bulunan Acıklı köylü fındık üreticisi Nuri Çakır da aynı görüşlere sahip. "İhtiyacımız kadar satacağız. Bunun dışındakini pazara indirmeyeceğiz. Çünkü 13–14 lira fiyat bekliyoruz. Piyasada fındık az, kazanmak istiyoruz.” diyerek beklentisini dile getirdi. İlçeye 15 kilometre uzaklıkta 80 metre rakımda bulunan Porsuk köylü üretici Dudu Aksoy'da fındığı satmakta acele etmeyeceklerini iyi bir fiyat alana kadar bekleteceklerini ifade etti. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.