AMİSOS TEPESİ'NE ZİYARETÇİ AKINI SÜRÜYOR

AMİSOS TEPESİ'NE ZİYARETÇİ AKINI SÜRÜYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı Amisos Tepesi'ndeki tümülüsleri ziyaret edenlerin sayısı günden güne artıyor...

Tümülüsler yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmeye devam ederken, tepenin eşsiz manzarası da görenleri adeta büyülüyor. Vatandaşlardan bazıları Amisos Tepesi'nden Batıpark'taki Amazon Parkı'nın eşsiz güzelliğini seyrederken, evli çiftler de fotoğraf çekimi ile Amisos Tepesi'ni tercih ediyor.

Samsun'un tarihsel, kültürel ve turistik mekanlarından biri olan Baruthane mahallesindeki Amisos Tepesi ve tümülüsler, ziyaretçi akınına uğruyor. Mithridates sülalesinin hüküm sürdüğü Hellenistik dönemde (( MÖ 330–30 ) yapıldığı anlaşılan Baruthane mahallesindeki tümülüsler, Samsun Müzesi ile İstanbul Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü bilimsel kazılar sonunda ortaya çıkmıştı. Kazılarda iki ayrı mezar ortaya çıkarılırken, güney tümülüs altındaki mezar, Karadeniz kıyılarında bugüne kadar bulunmuş boyalı ve sıvalı tek örnek olma özelliğine taşıyor.

Şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Baruthane tümülüsleri, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunduğu projeyle, açık hava arkeoloji müzesi olarak düzenlenmişti. 6 yıl önce halkın ziyaretine açılan mezarlara ilgi giderek artarken, ziyaretçiler eski Samsun'un dini, sosyal hayatı ve kültürü hakkında bilgilendiriliyor. Amisos kentinin metropol alanı olan Baruthane'de halen keşfedilmemiş mezarların var olduğu düşünülüyor.

Baruthane tümülüsleri kadar çevresinde yapılan çevre düzenlemeleri de büyük ilgili görüyor. Amazon Park, Amisos Kafe ve teleferik vasıtasıyla yerli ve yabancı ziyaretçiler, Samsun'un eşsiz manzarası karşısında dinlenme fırsatı bulup, tarih ve doğayla iç içe zaman geçirmenin keyfini yaşıyor. Amazon Parkı'nın Amisos Tepesi'nden seyretme imkanına sahip olan yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra Amisos Tepesi, mutluluklarını bu eşsiz güzellikle bütünleştirmek isteyenler de dolup taşıyor. Yeni evlenen çiftler, nikah salonu öncesinde Amisos Tepesi'nin yolunu tutarak hayatlarının en mutlu anlarını burada fotoğraflatarak ölümsüzleştiriyor.

BAŞKAN YILMAZ, “TURİZM ŞEHRİMİZİN OLMAZSA OLMAZI”

Baruthane tümülüsleri ve Amisos Tepesi'ni Samsunluların hizmetine ve beğenisine sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Halkımızın da yakından bildiği gibi Samsun'da turizmin gelişmesine büyük önem veriyoruz. Bunun için dertleniyor, kendimizi yoruyoruz. Çünkü turizm, şehrimizin olmazsa olmaz derecede öneme sahip değerlerinden bir tanesidir. Yıllar önce kentimize kazandırdığımız Baruthane Tümülüsleri ve Amisos Tepesi'nin büyük ilgi görmeye devam etmesi, şehrimizin turizmde ne kadar ilgi çekebileceğini ortaya koyuyor. Şimdi turistik değerlerimizi, ilçelerimiz bazında da ele alıp alt yapılarını tamamlayarak insanlarımızın hizmetine sunacağız. Atakum'daki sahil yolu projemiz de bunlardan birisidir. Samsun'umuzu turizmde iddialı ve ağırlığı olan bir konuma taşımak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı. Hacer Kaya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.