Çevreciler Terme'de kurulacak termik santrale karşı ayaklandı

Çevreciler Terme'de kurulacak termik santrale karşı ayaklandı
Çevreciler Samsun'un Terme ilçesine yapılmak istenen termik santrale karşı.

Kurulacak termik santralin Terme için ölüm ilanı olacağına dikkat çeken Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Taner Yılmaz, çevreye vereceği zarar bilinmesine rağmen santralin kurulmasına izin verilmesini vatandaşın duyarsızlığına bağladı. Yılmaz, "Sülfürik asit tesislerine, ormanlar katledilerek açılan taş ocaklarına verilen izinlere tepki gösterilmeyince, çevre duyarlılığı konusunda son yıllarda ivme kaybeden Samsun, maalesef bu tarz yatırımların cazibe merkezi haline gelmiştir." dedi.

Terme'de doğalgaz dönüşüm santralinden sonra kurulmak istenen termik santralin, çevre duyarlılığı ve çevreye vereceği zarar konusunda sadece Samsun değil Ordu, Amasya, Tokat ve Sinop gibi illeri ve bu illere bağlı ilçeleri de etkileyeceğine dikkat çeken Yılmaz, "Sorun sadece Samsun'un değildir. Etkisi takriben 200 km. çaplı bir dairede hissedilecek olan termik santral yöremizin tarımına, turizmine ve en önemlisi de insanlarımızın sağlığına olumsuz etkisi olacaktır." uyarısında bulundu. ÇED bilgilendirme toplantısının özellikle seçimlerden sonra yapılması, sivil toplum örgütlerinin ve resmi kurumların bilgilendirilmemesi ayrıca kamuoyundan saklanmasının manidar ve düşündürücü olduğunun altını çizen Yılmaz şöyle konuştu: "Bu tesisin Terme ilçesine yapılmasıyla ilgili kimlerin bilgisi vardır? Resmi makamlardan Valilik, Kaymakamlık ve Çevre İl Müdürlüğü, tesisin yapılması yönünde bilgi sahibi midir? Ayrıca Samsun Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanı bu olaydan haberdar mıdır? Samsun halkı ve sivil toplum örgütleri, Mobil Santral konusunda bir deneyim yaşamışken, ismi Umut ama Samsun için umutsuzluk olan bir santralin, Samsun Doğayı Koruma Derneği olarak, yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Santralin yapımını destekleyecek kurum ve kişileri, Samsun halkına ihanet etmiş kabul edeceğiz."

"TARIMI, SU KAYNAKLARINI VE TURİZMİ YOK EDECEK"

'Biz bu santrali yapacağız' diyen firmaya, "Yol yakınken bu sevdadan, vazgeçin." diye seslenen Yılmaz, "Samsun halkını germeden bu işi bırakın. Aksi taktirde meydanlarda ve her zeminde mücadelenin nasıl yapılacağını sizlere göstereceğimizden emin olabilirsiniz." diye seslendi.
Konunun iki-üç tarım arazisi veya birkaç ağaçtan ibaret olmadığının altını çizen Yılmaz, şöyle konuştu: "Mesele tarımın yok edilmesi, turizmin baltalanması, su kaynaklarının zehirlenmesi, denizin kirletilmesi, doğadaki canlıların ve halkın sağlıklı yaşam mücadelesinin gerçek anlamda Samsun'da yok edilmesidir. Bu katliama başlanılmadan durdurulması için her türlü argümanı kullanıp mücadele yapacağımızı, yeri gelirse gövdemizi ortaya koyacağımızı, bu mücadeleyi gelecek nesillerimiz için yaptığımızı, şimdiden bütün Samsun kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Göz göre göre bu talana, bu yalana ortak olmayacağız ve sessiz kalmayacağız." CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.