DİYABETTE İLAÇ KULLANIMI

DİYABETTE İLAÇ KULLANIMI
Medical Park Samsun Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “diyabet hastalarının ilaç kullanımı” hakkında bilgi verdi.

Dr. Ecemiş “Ağız yolu ile kullanılan şeker düşürücüler ile birlikte sağlıklı beslenme ve uygun egzersiz programının uygulanması, tip 2 diyabetin vazgeçilmez tedavi unsurlarıdır. Mutlak insülin eksikliğine neden olan “Tip 1 diyabet” hastası değilseniz, diyabetinizi kontrolde tutmak için ağız yolu ile alınan şeker düşürücülere ihtiyacınız olabilir. Şeker düşürücü ilaçlar “Tip 2 diyabet”te kullanılır. Tip 2 diyabetli kişiler kan şekerini normal seviyede tutabilmek için mutlaka insülin kullanmak zorunda değildir. Tip 1 diyabetiniz varsa, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçların tedavinizde yeri yoktur.”şeklinde ifade etti.
Her hastanın tedavisinin bireysel olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “Hastalar sağlık sorunlarının önemine göre tek bir ilaç kullanabildikleri gibi; iki, üç veya daha fazla çeşit ilaç kullanabilirler. Ağızdan kullanılan şeker düşürücü haplar asla insülin değildir.”diye konuştu.
Dr. Ecemiş “Tip 2 diyabetik hastalarda yanlış olarak yerleşmiş bir kanı; kan şekerini düşürmek için yalnızca ağızdan alınan haplara ihtiyaçları olduğu, asla insülin kullanmamaları gerektiği, çünkü insülin kullanılırsa alışkanlık yapacağı yönündedir. Hastada göz, böbrek veya sinirlerde birtakım komplikasyonlar gelişmişse, ilk ilaç olarak insülin kullanılabilir. Yüksek dozda, ağız yolu ile alınan şeker düşürücü hapların kan şekerini daha hızlı düzeltmediği, hatta kan şekerini çok hızlı düşürerek hayatı tehdit edebileceği unutulmamalıdır.”
Medical Park Samsun Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “Diyabetli hastalarımızın yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi; ağızdan şeker düşürücü ilaçlar kullanmakta iken, bunun diyabet tedavisinde her şey olduğunu düşünerek beslenme ve egzersiz programlarınızı ihmal etmenizdir. Unutulmamalıdır ki modern tedavi yöntemlerine rağmen tip 2 diyabetin tedavisinde halen beslenme ve egzersiz en önemli tedavi metotlarıdır. Tedavinin nasıl belirleneceği hastanın durumuna, ek sorunlarına göre bireysel olarak planlanmalıdır.”dedi. Süheyla Büyükkal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.