Balıkçılar endişeli

Balıkçılar endişeli
Bu sene palamutun bol olacağı yönünde işaretlerin çok kuvvetli olduğunu hatırlatan Cemal Malkoç, bu balığın 1 kiloya ulaşana kadar 5 kilo hamsi yediğini vurguladı.

15 Nisan 2014 tarihinde başlayan genel av yasağının ardından gemilerinin ve ağlarının bakımını yapan gırgırcılar 1 Eylül'de, trol gemileri ise 15 Eylül'de “vira bismillah” demek için gün sayıyor. 1 Eylül tarihinde Samsun bölgesinde 500'e yakın 12 metreye kadar olan teknelerin denize açılacağını belirten Samsun Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Malkoç, bu tarihten iki hafta sonra ise 12 metreden büyük 150'ye yakın teknenin, civardaki beş limandan ava çıkacağını söyledi.

Şu anki öngörülere göre geçen seneye nazaran palamut balığının işaretlerinin çok iyi olduğu söyleyen Malkoç, “Hamsi içinse şimdiden bir şey söylemek yanıltıcı olabilir, çünkü hamsi ekim ayından sonra çıkan bir balık. Palamut, lüfer, çinekop, istavrit, kalkan türü balıklar etle beslenir, hamsiyi gördükleri yerde yer. Resmî olmamakla birlikte 2012 yılında Karadeniz Bölgesi'nde 12 metrenin üzerindeki gırgır teknelerinin avladığı palamut miktarı 3 milyon kasa civarında. Bir kasada ise ortalama 12 tane palamut olur. Bu sayı, toplamda 36 milyon balık yapar. Yabancı bilimadamlarının araştırmalarına göre bir palamut balığının, 1 kilo olabilmesi için en az 5 kilo balık yemesi gerekir. Ben 1989 yılından bu yana palamut avcılığı yapıyorum. Normal bir palamut, 800 gramı bulduğu zaman 50 mile yakın göç yapıyor. Eylül ekim aylarında ise 30-35 mil gidebiliyor. Palamut, batıdan doğuya doğru göç eder. Palamutun çok olduğu dönemde hamsinin az olduğu söylenir. Doğrudur. Hamsiyi etkilemez diyenler yalan söyler. 36 milyon palamuttan bahsediyoruz. Ben uzun yıllar bu işi yaptım, zaman zaman gördüm ki bir palamutun midesinden 10-15 arasında hamsi çıktı. Bunlar paket içerisindeki sigara gibi tek tek dizilmiş. Bazen palamutu aldığınızda, yağlı hamsi yiyen palamut adeta hamsi kokar. Bunun nedeni, onunla beslenmesidir.” dedi.

Palamutun bol olması, gırgırcılardan önce olta balıkçılarının yüzünü güldürdü. Sezonun ilk palamutları tezgahlarda satılmaya başladı. Ortalama 300 gr. olan bir palamut, 4 liradan satılıyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.