Ortadoğu’dan Samsun’a Çerkez ziyareti

Ortadoğu’dan Samsun’a Çerkez ziyareti
İsrail Rihaniye'den Abzeh Ömer, Samsun Çerkes Derneği Başkanı Sedat Uygun'un misafiri olarak bölgeyi geziyor.

Çerkeslerir sürgün tarihi olarak kabul ettikleri 1864 yılından beri kültürlerini, dillerini, adet ve geleneklerini dünyanın dört bir yanına taşıyarak yaşatan bir ulus olduğunu vurgulayan Samsun Çerkes Derneği Başkanı Sedat Uygun, misafiri ve geldiği yerle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı. Çerkeslerin yaşadığı bu onlarca ülkelerden birinin de İsrail olduğunu kaydeden Uygun; İsrail'de Çerkeslerin yaşadığı iki köy var. Bunlar, tamamı Müslüman olan Kfar Kama ve Rihaniye köyleridir. Bu iki köyde herkes Arapça, İngilizce ve İbranice'nin yanı sıra anadillerini, yani Çerkesce'yi de (adigabze) de konuşuyor. her yıl 21 Mayıs günü Çerkeslerce yas günü olduğundan ülkede Çerkesler için tatilde ilan ediliyor. Bu iki köyde ağırlıklı olarak Abzeh ve Şabsığ aileler var. İşte o köylerden biri olan Rihaniye'den Türkçe adıyla Abzeh Ömer her yaz tatilinde olduğu gibi bu yaz da Çerkeslerin yaşadığı şehirleri geziyor. Ve tatilini Çerkeslerle sohbet ederek geçiriyor. Adapazarı, Düzce, Afyon ve benzeri yerlerden sonra misafirimizin bu seferki durağı Samsun oldu. Samsun Çerkes Derneği olarak bizde kendisine bu bölgede eşlik ediyoruz. İlk köy ziyaretimizi Çarşamba'nın Hacılıçay köyüne(Mahallesine) yaptık.” diye konuştu.

Uygun ve tercüman aracılığıyla konuştuğumuzu Abzeh Ömer Samsun'da olmaktan mutlu olduğunu söyleyip, Samsun Çerkesler Derneği Başkanı Sedat Uygun'a teşekkür ederek, "Misafiri olduğum Samsun'da insanlardan ve Çerkezlerimizden bana gösterilen ilgiden çok memnun oluyorum. Çok sevdiğim bir halk olan Türklerin de dilini öğrenmek için ders alıyorum. Geçtiğimiz günlerde Çarşamba'nın Hacılıçay, Köklük, Paşayazı ve Durakbaşı köylerini de Sedat Uygun ile ziyaret ettik." dedi.

Abzeh Ömer'in Samsun'da ki diğer Çerkeslerin yaşadığı köyleri görmek için Ekim ayına kadar Samsunda kalacağı da öğrenildi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.