ROTASYONLAR KIYIMA DÖNÜŞTÜ

ROTASYONLAR KIYIMA DÖNÜŞTÜ
Türkiye Kamu-Sen Samsun İl Temsilcisi Rafet Akbulut, Orman Genel Müdürlüğünde Rotasyon uygulaması adı altında yapılan tayinlerin kıyıma dönüştüğünü belirterek

“Maalesef bahse konu kurum, hukuksuz uygulamaların merkezi, kanun ve kural tanımayan idarecilerin idare ettiği ve çalışanlarına zulmeden bir kurum haline gelmiştir” dedi.

Kamu-sen İl Binasında basın açıklaması yapan Rafet Akbulut “Orman Genel Müdürlüğü; gerçekleştirdiği atamalarda ehliyet, liyakat, mesleki deneyim ve hakkaniyet ilkelerini ihlal etmekte, hukuka aykırılığı açıkça belli olan yönetmeliğin ortaya koyduğu hükümlere dahi uyulmamaktadır” diye konuştu.

Akbulut açıklamasının devamında “Şöyle ki; 1-Yönetmelik hükümlerine göre, atama başvuruları Ocak ve Ağustos aylarında yapılması gerekirken buna uyulmamıştır. 2-Rotasyon belli gruplara uygulanmıştır ve uygulanmaktadır. 3-Yönetmenliğe göre atamaların öncelikle 4'üncü ve 3'üncü bölgelerden başlayarak yapılması gerekirken; buna uyulmamıştır. 4-Bazı çalışanlar rotasyon kapsamında olmadıkları halde, keyfi atamalara tabi tutulmuşlardır. Orman idaresince; bu şekilde haksızlığa uğrayan meslektaşlarımızın itirazlarına karşın "gidin hakkınızı mahkemelerde arayın' biçiminde fütursuzca cevaplar verilmekte, meslektaşlarımız ve ailelerine zulüm yapılmaktadır. Orman idaresinin yöneticileri, kıyım derecesine varan bu atamaları ile orman yangınları açısından çok büyük risk üstlenmekte ve yangınların çıkış nedenlerini kamuoyuna açıklayamayacak biçimde vebal altında kalmaktadırlar. 5-Yapılan atamalarda uzmanlık tamamen göz ardı edilmekte (Araştırma, Silvikültür, Amenajman, Kadastro, Koruma vb.) ve farklı alanlara atama yapılarak kurumsal hafıza yok edilmektedir. 6-657 sayılı Devlet Memurları Kanuna aykırı olarak yürürlüğe konan 3/1/2014 tarih ve 7 nolu Bakanlık oluru ile atama yapmaya başlamıştır.Hukuka aykırılığı açık olan bu olurun da iptali için Danıştay 2 inci Dairesinde dava açılmış ve davada verilen 17/6/2014 tarih ve E:2014/1289 sayılı kararda, "Kamu görevlilerinin atanma ve görevde yükselmelerine ilişkin koşulların kariyer ve liyakat ilkeleri ile yürütülen kamu hizmetinin niteliği, görevin önem ve özelliğinin birlikte değerlendirilerek üst hukuk kurallarına uygun olarak objektif koşullara bağlanması ve genel düzenleyici işlem olan yönetmeliklerle düzenlenmesi gerekmekte olup, yönetmelik ile düzenlenesi gereken personele ilişkin esasların YÖNERGE VE OLURLA DÜZENLENMESİNE OLANAK BULUNMAMAKTADIR:' denilerek 3/1/2014 tarihli ve 7 nolu Bakanlık olurunun yürütmesi durdurulmuştur.Bu olura dayanarak atama yapan ilgililer hakkında soruşturma başlatılmalı, bu atamalar nedeniyle uğratılan Devlet zararları sorumlulardan tazmin edilmelidir.

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU göreve geldiğinden buyana uyguladığı politikalar, ormancıların aleyhine tabloyu çok ağırlaştırmış ve ormancılık kamuoyunda ormancıları sevmeyen ve üvey evlat muamelesi yapan Bakan olarak algılanmasına sebep olmuştur. Ormancılar yersiz yurtsuz bırakılmış, ormanların aleyhine, Anayasaya aykırı birçok mevzuat çıkarılmış, çalışanların huzuru bozulmuş, meslek örgütleri ve bazı sendikalar hedef alınmıştır.

Tüm bu olup bitenler karşısında Sayın Bakan'a soruyorum;
1-Bakanlığınıza bağlı diğer bağlı kuruluş genel müdürlüklerinde, Orman Genel Müdürlüğüne benzer rotasyon uygulaması var mıdır?
2-OGM de liyakatsiz ve yeterli bilgiye sahip bulunmayan personel yöneticilerince hazırlanan mevzuat yüzünden yıpranmanız ve ormancılık meslek kamuoyunda irtifa kaybetmeniz sizi rahatsız etmiyor mu?
3-Bu haksız ve hukuksuz personel atamaları ile kurallara uyulmadan düzenlenen hukuk dışı atama ve yer değiştirme mevzuatının gerçek uzmanların görüşlerini alarak yeniden değerlendirmeyi düşünmüyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

Hukuka aykırı şekilde kıyıma uğrayan çalışanların her zaman yanında olmaya devam edeceklerini belirten Akbulut “Hukuki zeminde haklarını sonuna kadar savunacağız. Bu zulmü yapanlar ve çalışanlarına yapılmasını reva görenlerle her platformda mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.” Diye konuştu. Adem Çiçek


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.