Tek testle 13 farklı kanser türü teşhis edilebilecek

Tek testle 13 farklı kanser türü teşhis edilebilecek
13 kanser türünün teşhis edilmesi için basit bir kan testi çalışmaları sürüyor.

Japonya Enerji ve Sanayi Teknolojilerini Geliştirme Kurumu (NEDO), Japon Kanser Merkezi'nin verdiği 65 bin hastanın verileri üzerinde çalıştığı proje başarılı olursa, 5 yıl içinde basit bir kan testiyle 13 kanser türü belirlenebilecek, ayrıca Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar saptanabilecek.

İki Japon şirketi, bu hastaların kanında, arttığında kansere işaret eden microARN moleküllerini inceleyecek.

NEDO'nun Başkanı Tomomitsu Hotta, bu moleküllerin 2 bin 500'den fazla çeşidinin vücutta bulunduğunu ve bunların farklı kanser türlerinin belirlenmesine ışık tutabileceğini ayrıca bunun mevcut yöntemlerden çok daha hızlı olduğunu vurguladı.

Tomomitsu Hott, testin geliştirilmesi halinde yaşam süresinin yıllarca uzatılabileceğine ve bunun Japon endüstrilerinin gelişimine de katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Testin mide, akciğer, karaciğer, yemek borusu, meme, pankreas, kolon, yumurtalık, safra yolu, prostat, mesane kanserleri ile 2 tür beyin kanserinin teşhisini sağlaması planlanıyor. 57 milyon avroluk proje kapsamında üzerinde çalışılan test sayesinde Alzheimer gibi hastalıkların da belirlenmesi öngörülüyor. Trthaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.