İSTEMSİZ HAREKET

İSTEMSİZ HAREKET
Medical Park Samsun Tıp Merkezi, Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön “istemsiz hareket” hakkında bilgi verdi.

Dr. Yön “İstemsiz hareketler nörolojik hastalıklar içerisinde kişinin günlük aktivitelerini özel ve sosyal hayatını etkileyen, aynı zamanda da tedaviye cevabı çok dramatik durumlardandır. Heyecanlanınca sesi, elleri titreyen bir yönetici, tepsi tutamayan bir ev hanımını, elleri titrediği için sosyal bir ortamda yemek yiyemeyen bir kişiyi ya da zaman zaman titreyen bazen donup kalan bir kişi gibi… Sebebi ise vit b12 eksikliği, tiroid hormon bozukluğu olabileceği gibi tümor ya da bir felç bulgusu da olabilir. İstemsiz hareketler sebeplerine, vücutta tutulan yere, sıklığı, şiddeti, artıran ve azaltan faktörlere göre farklı şekillerde olup, bu farklı özelliklerine göre de ayırımı yapılabilir.”diye konuştu.
İstemsiz hareketler vitamin eksikliklerinden de olabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Yön “Tiroid hormon bozuklukları yanı sıra metabolik hastalıklar (böbrek, karaciğer hastalıkları vb), ilerleyici beyin bozuklukları (nörodejeneratif hastalıklar), enfeksiyon hastalıkları (kızamık sonrası, akut eklem romatizması vb) ilişkili olarak da ortaya çıkabilir. Dikkatli bir nörolojik muayene ile bu istemsiz hareketlerin ayırımı yapılabilir, sebebine görede uygun medikal tedavi ya da cerrahi tedavi gibi tedavi alternatifleri uygulanır.”şeklinde ifade etti.
Polikliniklere anormal hareket olarak çoğu titreme (tremor) şikayeti ile başvurduğunu söyleyen Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön” Bu titreme istirahatte olabilir, en tipik örneği Parkinson tremorudur, ellerde para sayma hareketine benzetilir, heyecanla şiddetlenebilir. Titremeye eşlik edebilecek hareket yavaşlığı, uyku bozuklukları, idrar şikayetleri, ağrı gibi semptomları da dikkate alarak, iyi bir tedavi seçimi ile başarılı sonuçlar alabiliriz. Şayet değerlendirmemiz sonucu esansiyel tremor tanısı koyuyor isek hastanın laboratuar testlerine bakılır, yapılan değerlendirilme ile tedaviye cevabı oldukça dramatiktir. Ailevi tremor, yaşlılığa bağlı tremor olabilir. Bazı ilaçların kullanımı sırasında da anormal istemsiz hareketler olabilir.”
Medical Park Samsun Tıp Merkezi, Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön “Sebebi ne olursa olsun istemsiz hareketin erken tespiti, sebebe yönelik yaklaşım, erken tedavi, gidişat hakkında bilgi, düzenli takip edilerek bu hastalık kontrol altına alınabilir.”dedi.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.