Kalp çalışırken yapılan by-past ameliyatında hastalar daha erken iyileşi

Kalp çalışırken yapılan by-past ameliyatında hastalar daha erken iyileşi
Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Özal, kap çalışırken yapılan by-past ameliyatında, hastaların daha erken iyileştiğine dikkat çekti.

Prof Dr. Özal, “Hastaların hastanede yatış sürelerinin normal bir by-pass ameliyatında yedi gün iken çalışan kalpte yapılan by- pass ile hastalar dört-beş gün sonra evlerine gönderiliyor.” dedi.

Prof. Dr. Ertuğrul Özal, koroner arter hastalığının, kalp adalesini besleyen ve koroner arterler olarak bilinen atardamarların daralması veya tıkanmasının sonucunda kan akımının azalması ya da tamamen kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar olduğuna dikkat çekti. “Koroner by-pass ameliyatı, yeni damarlar oluşturarak kalbe gerekli kan akımını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Hastanın kalbine yerleştirilecek bu yeni damarlar, hastanın göğüs duvarının içerisinden, bacağından veya kolundan alınmaktadır.” diye konuşan Özal, koroner by-pass ameliyatlarının, damar çaplarının çok ince olması, kalp çalışırken damarı damara dikme işleminin zorluğu, kalbin arka tarafında seyreden damarlara kalp çalışırken ulaşmanın ve yeni bir damar eklemenin imkânsız olması nedeniyle uzun süredir ve halen genel olarak kalbin durdurularak ameliyat yapıldığını belirtti. Ameliyat sırasında durdurulan kalbin ve akciğerlerin görevini geçici olarak kalp-akciğer makinesi adı verilen bir makinenin üstlendiğini ifade eden Özal, “Çalışan kalpte koroner by-pass ameliyatları sırasında hastanın kalbi bahsedilen kalp-akciğer makinesine bağlanmadan ve kalbi durdurulmadan yapılıyor. Koroner by-pass ameliyatlarının erken yıllarında, çalışan kalbe by-pass ameliyatlarının kalp-akciğer makinesinin kullanılmasının yüksek risk taşıdığı kişilere yapılıyordu. Son yıllarda gelişen teknolojik cihazların yardımı ve cerrahi ekibin giderek artan tecrübesiyle çalışan kalpte by-pass ameliyatları kalp-akciğer makinesinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla artık ilk seçenek halini aldı.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ertuğrul Özal, eskiden kalp-akciğer makinesinin kullanılamadığı hastalarda mecburi olarak çalışan kalpte by-pass ameliyatı yapılırken günümüzde durumun tersine döndüğünü ve çalışan kalpte by-pass yapılamayacak bazı durumlarda kalp-akciğer makinesinin kullanıldığını vurguladı. Bu amaçla geliştirilen özel cihazlar ile hastanın damarındaki kan akımının hiç durdurulmadan ameliyatların yapıldığını belirten Prof. Dr. Özal, bu yöntem sayesinde kalp kasının daha iyi korunduğunu, kalbi kaldırmaya yarayan özel aletler ve geliştirilen teknikler ile tansiyonu düşürmeden ve kalbi etkilemeden by-pass yapılabildiğini söyledi.

HASTALARIN YATIŞ SÜRELERİ AZALIYOR
Çalışan kalpte yapılan by-pass ameliyatlarında hastalara genel anestezi verildiğini söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Özal, “Ameliyat süresi belirgin şekilde kısalıyor ancak hastanın damar sayısına bağlı olarak değişiyor. Çalışan kalpte tek damar by-pass yapılacaksa operasyon yaklaşık bir saat sürüyor. Damar sayısı iki veya üç olursa iki saat içerisinde hastayı yoğun bakıma alıyoruz.” dedi.
Hastaların hastanede yatış sürelerinin normal bir by-pass ameliyatında yedi gün olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul Özal, çalışan kalpte yapılan by- pass ile hastalarındört-beş gün sonra evlerine gönderildiğini vurguladı.CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.