KATILIM DÜŞÜKTÜ

KATILIM DÜŞÜKTÜ
Cumhurbaşkanlığı seçimini AK Parti Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasının ardından, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay ve MHP Samsun İl Başkanı Şaban Kılıç açıklamada bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay, seçim sonuçlarının Ülkeye ve Millete hayırlı olmasını dilerken, Milliyetçi Hareket Partisi Samsun İl Başkanı Şaban Kılıç "sandıktan böyle sonuç çıktı, itiraz edemeyiz" dedi.

'ÇOK PARTİLİ SEÇİM'
Seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileyen CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay " Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkeye sandığı demokratik seçimle çok partili seçim rejimini getiren bir partidir. Sandığın kutsal olduğunu ondan dolayı çıkan sonuçlara da saygı duyulması gerektiğini biliyoruz. İl Başkanı olarak seçimlerde çıkan sonuç AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçimi kazandığı ve ilk turda Cumhurbaşkanlığını aldığı yönünde, tabi bu durum bizi kaygılandırmıyor değil" dedi.

'AYRIŞTIRDI-ÖTEKİLEŞTİRDİ'
Atalay " Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasında da geçmişteki balkon konuşmaları gibi birleştirici konuşmalar ve söylemlerde bulunduysa da, geçmişte yaptığı konuşmaların ardından izlediği tutumu, izlediği politikaları, söylemlerini, davranışlarını dikkate aldığımızda açıkçası çok da güvenmiyoruz. Çünkü AK Parti lideri Başbakan ve Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan malesef bu ülkede mezhep üzerinden, etnik köken üzerinden siyaset yapıp, bu ülkenin insanlarını ayrıştıran, ötekileştiren söylemlerde, tutum ve davranışlarda bulundu" diye konuştu.

'KATILIM DÜŞÜK OLDU'
CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay "Erdoğan, insanlarımızı bizden ve bizden olmayanlar diye ikiye böldü. İlk önce diliyorum ve umut ediyorum ki bundan sonra Cumhurun Başkanı olsun, yani bütün halkın Cumhurbaşkanı olsun. Hakikaten Cumhurun Başkanı olmayı tercih etsin ve bu türden ötekileştirici ayrıştırıcı tutumlarından vazgeçsin. Tabi böyle olursa problem yok. Söylediğim gibi geçmişteki tutum ve uygulamalarına baktığımızda bunun böyle olmadığını tamda tersine davrandığını görüyoruz. Seçimleri de şimdi bu günden analiz etmek pek doğru değil ama bütün kamuoyu ve yorumcular, siyasetçiler aynı şeyleri söylediği için, aynı görüşte oldukları için bende ona dikkat çekmek isterim. Bu seçimin aslında sonucunu belirleyen temel faktör katılım oranının düşüklüğü oldu. Geçmişe göre beş altı milyon seçmenimiz sandığa gitmedi" dedi.

'SANDIĞA GİDİLMEDİ'

Atalay "Samsun'da da aynı şeyleri görüyoruz. Samsun da malesef çatı adayını destekleyen bizim partimiz, MHP ve diğer partilerden oluşan birlikteliğin normalde Samsun'da da Türkiye genelinde de bir çok yerde de 2014 - 30 Mart Yerel Seçimlerinde aldığı oy toplamını alması gerekirdi ama alamamış. Bunun nedeni de sanki sandığa gidilmemesi gibi görülüyor. Birinci faktör bunu söylemek lazım yani eğer halkımız birazcık daha titiz davranıp sandığa katılımda daha yüksek oranlara ulaşılabilseydi belki bu şekilde bir sonuçla karşılaşmış olmayacaktık. En azından bu şekilde ikinci tura kalacaktı" ifadelerini kullandı.

'EŞİT KOŞULLARDA YAPILMADI'
İkinci bir sebep olarak seçimin eşit koşullarda yapılmadığını belirten Atalay "bu seçim, seçimden öncede söylediğim gibi hiçbir şekilde eşit koşullarda yapılan seçim değildi. Bir tarafta Başbakan olarak kamunun başındaki adam, devletin başındaki insan olarak bütün kamu ve kuruluşlarının olanaklarıyla, imkanlarıyla bu seçim yarışını sürdüren inanılmaz büyük maddi olanaklarla, imkanlarla seçim kampanyasını sürdüren bir aday vardı. Devletin personeli, uçakları, araçları, parası aklınıza gelebilicek her şeyi ve çok müthiş iş dünyasının bağışlarıyla yarışan bir aday vardı. Diğer tarafta da bizim büyük uzlaşı Adayımız Sayın Ekmeleddin ihsanoğlu'nun çok mütevazi imkanlarıyla sürdürdüğü seçim kampanyası vardı" diye konuştu.

'İHSANOĞLUNA TEŞEKKÜRLER'
Nereden bakarsanız adaylardan birisinin resimleriyle daha doğrusu propagandasıyla karşılaşıyordunuz diyen Atalay "Devletin resmi bizim vergilerimizle yayın yapan TRT, Anadolu Ajansı gibi kuruluşları bile 500 dakika AK Parti Adayına reklam ayırıyorsa, 3 ile 1 dakika arasında da Adayımız İhsanoğlu'na reklam ayırıyorlardı. Bu kadar adaletsiz bir yarış vardı. Bunu bir mazeret olarak söylemiyorum. 'Halkın; Doğrudan halkın oylarıyla seçtiği çok demokratik gibi görünen bu Cumhurbaşkanlığı seçimi malesef tümüyle adaletsiz anti demokratik bir seçim oldu...' Bunu zaten bütün Türkiye biliyor. Taraflı tarafsız, yani böyle bir yarış olamaz ama ben hem bizi bu yarışta gerçekten çok iyi bir şekilde temsil eden sayın Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na ve bu adayımızı destekleyen tüm siyasi partilerimize, örgütlerimize ve O'na oy veren yurttaşlarımıza, seçmenlerimize teşekkürlerimi bir borç biliyorum ve birkez daha hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.



KILIÇ 'VATANDAŞ YOLSUZLUĞA OY VERDİ'
Sandıktan böyle sonuç çıktı, sandığa itiraz edebilen var mı? diyen Milliyetçi Hareket Partisi Samsun İl Başkanı Şaban Kılıç "Vatandaş gitti şaibeye, yolsuzluğa oy verdi. Kadir Mısırlıoğlu dört beş gün önce basına demeç veriyor. Velev ki bu hırsızlık tabirleri doğru. Buna rağmen iman bahis olunca oyu kime vermek lazım Recep Tayyip Erdoğan'a. Müslümanın adamı imana yeni bir şart ekliyorsun, hırsızlığı cevaz görüyorsun. Sen tabiri caizse mürted konumuna düşüyorsun. Tabiri caizse beyanıyla dinden çıkma pozisyonuna düşen bir adamın telkin ettiği bir adama oy verdi. Yapcak birşey yok, demekki milleti hırsızlık arsızlık yolsuzluk noktasında tacidli uyarıcaz, daha düz uyarıcaz. Bir aristograt kesim oluştu. Türkiye'de şekil itibariyle daha muhafazakar ve bütün boyutlarla sosyetik millet bunlara itibar etti" dedi.

'ASARCIKLILARI SUÇLAMIYORUM'
30 Mart Yerel Seçiminde MHP Adayı Şerif Kılağuz'un kazandığı Asarcık İlçesinden, sandıklarda Erdoğan çıkması konusuna da değinen Kılıç "Asarcık'da MHP'nin adayı % 55-60'larda bir oy ile kazandı. Ekmeleddin İhsanoğlu %20 civarında bir oy aldı. Küçük yerlerin tercihi daha çok şahısa bağlı olduğu için anormal görmemek lazım. Asarcık'da da MHP'nin veya diğer partililerin seçime farklı bir tavır göstermesi değil genel konjönktüre uygun bir tavır göstermesi olarak görüyorum. Genel konjonktür yolsuzluğa itibar etti. Kimseyi de suçlamıyorum hürmet ediyoruz ne yapacağız" diye konuştu.

'VATANDAŞI KISKACA ALMIŞLAR'
Başkan Kılıç "Bu millet IŞİD denen canavarın arkasında İsrail'le Türkiye olduğunu biliyor.
Türkiye de 350-400 bin tane üniversite mezunu öğretmen işsiz ve bu millet Recep Tayyip Erdoğan'a oy verdi. Türkiye de asgari ücret miktarı olan 800 TL ile geçinen insanların AK Parti'ye oy vermesinin akılla mantıkla izahı mümkün değil. Türkiye de bir korku imparatorluğu oluşturulmuş. Biz gidersek kaos olur imajı olusturulmuş. Vatandaşı anlık düşünür hale getirmişler veya vatandaşı borç sarmanı haline almışlar. Gidersek faizler böyle olur mantığı ile vatandaşı kıskaca almışlar. Sandıktan çıkan sonuç bu" ifadelerini kullandı.

'SANDIĞA GİDİLMEDİ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı oy miktarının geçen seçimle aynı olduğu belirten Kılıç "Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı oy miktarı geçen seçime göre 4-5 milyon oy daha azalmış. Sandığa geçen seçime göre %15 vatandaş gitmemiş. Vatandaşlar sandığa gitse Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu % 43 civarında, Recep Tayyip Erdoğan'ın oyu %45 civarında kafa kafaya olacaklardı. Otamatikmen AK Parti'nin geçen seçimden PKK veya DTP ile yapacağı pazarlık seçim sonucunu belirleyecek idi. Bundada bir hayır var diyelim hayırlısı olsun. Herkes elinden geleni yaptı. Tabiri caizse ancak monarşilerde gözüken seçim kampanyasıyla monarşiye doğru dolu dizgin giden Türkiye, monarşinin işaretlerini veren adrese oy verdi. Millet için hayırlısı olsun" dedi. Adem Çiçek










HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum