BAYRAM KANA BULANDI

BAYRAM KANA BULANDI
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Dursun Kavuran, Ramazan Bayramında vatandaşların yolculuk esnasında kurallara uymadığını belirterek, Bayram yerine Cenaze namazı kıldık" dedi.

BİLANÇO AĞIR
Alınan tüm önlemlere ve trafik sürücülerine yapılan tüm uyarılara karşın, trafik kazalarında bu bayram tatilinde de acı bilanço geçen seneye göre daha ağır oldu. Ramazan Bayramı tatili boyunca yurdun dört bir yanında meydana gelen trafik kazalarında yaklaşık 140 kişi hayatını kaybederken, bin civarında kişi de yaralanarak hastanelerde tedavi altına alındı.

KAZA SAYISI ARTTI
Bayram tatiline girmeden önce vatandaşları çeşitli yollarla uyardıklarını belirten Trafik Kazalarını Önleme Derneği samsun Şube Başkanı Ahmet Dursun Kavuran, "geçen sene ramazan bayramında 61 ölümlü trafik kazasında, 85 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Ama bu bayramda 5 günlük tatilde yaklaşık 140 vatandaşımız hayatını kaybederken, binlerce vatandaş da yaralandı" dedi.

DENGE'YE KONUŞTU
DENGE Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Adem Çiçek'e açıklamarda bulunan Ahmet Dursun Kavuran bayramdan önce Samsun'dan çıkıp çeşitli illere tatile ve akraba ziyaretine giden vatandaşların çoğunun kurallara uymadığı belirtti. Kavuran" vatandaşların gideceği yerlere bir an önce ulaşmak için hız yaptıklarını belirterek çok sayıda kazanın bu sebeple meydana geldiğini söyledi.

ÖNLEMEK KENDİ ELİMİZDe
Kazaları önlemenin aslında vatandaşın kendi elinde olduğu belirten Kavuran" yollar geniş ve önlemler alındı ama araç sürücüleride daha dikkatli davranmalı ve kurallara uygun bir şekilde seyehat etmeli. Ulaşım araçlarında Karayolundan ziyade Hava ve Demir yolları da aktif bir faaliyet göstermesine rağmen, kazaların azalmasını beklerken çoğalması biraz düşündürücü oldu" dedi.

TAKİP MESAFESİNE UYUN
Kazaların artmasının tek nedeni uyarıların dikkate alınmaması olduğunu belirten Ahmet Dursun Kavuran" vatandaşların ani bir şekilde yola erken çıkmaları, uykusuz ve yorgun seyehat etmeleri, kurallara uymamaları ve özelliklede takip mesafesini ayarlamadan yolculuk etmeleri zincirleme kazalara neden olmaktadır" diye konuştu.

SAVAŞTA BU KADAR ŞEHİT YOK
Ahmet Dursun Kavuran, Şoförlerin yaptıkları aşırı hız sonucu direksiyon hakimiyetini kaybedip takla atarak şarampole yuvarlanmaları sonucu çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek "aslında bir savaşta bile bu kadar şehit verilmiyor. Hiç bir zaman 5 günde 140'a yakın vatandaşın öldüğü bir durum mevcut değildir." ifadelerini kullandı.

BAYRAM CENAZEYE DÖNÜŞTÜ
Trafik kazalarının hiç bir sebebi yokken can almaya devam ettiğini belirten Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Dursun Kavuran "biz bu Ramazan bayramını bayram gibi geçirmeye çalışırken, ailelerimizle büyüklerimizi ziyaret etmek isterken bayramı cenazeye dönüştürüyoruz" şeklinde konuştu.

TRAFİK BİLİNCİ OLMALI
Bayramların Cenazeye dönüşme nedeninin vatandaşların trafik kuralları dışında hareket etmelerinin neden olduğunu söyleyen Ahmet Dursun Kavuran " ben bilirim, ben yaparım ve ben giderim" gibi algılarla hareket edilmesi, trafik bilincinin olmamasından kaynaklanıyor" dedi.

KURALLARA UYMALIYIZ
Trafikte yolculuk ederken en önemli kurallardan birtanesinin, vatandaşların gidecekleri yerlere sağ salim gitmeleri için trafik kurallarına uymalarının gerektiğini belirten Kavuran "Şoförlerin hız limitleri, kırmızı ışık ihlalleri ve hatalı sollama gibi davranışları yapmayarak kurallara uyması gerekiyor" dedi.

AŞIRI HIZDAN DOLAYI
"Direksiyon hakimiyetini kaybetti" şeklinde bildirilen haberlerin çoğunun kaynağında aşırı hız vardır diyen Ahmet Dursun Kavuran "aşırı hızın olması hakimiyeti kaybettirdiği için bu kazalar meydana geliyor ve vatandaşlarımızın bayramı cenazeye dönüşüyor"diye konuştu.

DÜZENLİ MOLA VERİN
Kazaların bir çoğunun vatandaşın gideceği yere çok az bir mesafe kala meydana geldiğini belirten Kavuran "vatandaş, buraya kadar geldim, bundan sonrasını da giderim" algısı ile hareket ediyor ama bu yanlış bir davranıştır" ifadelerini kullanarak soförlere sık sık mola vermeleri gerektiğini hatırlattı.

TATİL DÖNÜŞLERİ BAŞLADI
Kavuran "gideceğiniz yere 5 km gibi bir mesadefe de kalsa, eğer yorgunsak aracımızı güvenli bir yerde durdurup elimizi yüzümüzü yıkayarak dinlenmeliyiz ve yola öyle devam etmeliyiz. Şuan da tatil dönüşleri başladı vatandaşlarımız bu konulara çok dikkat etmeli" diye konuştu.

KONVOYLAR KAZA SEBEBİ
Tatile yeni gidenler ve dönüş yolunda olan vatandaşların olduğu belirten Kavuran "yollar şuan oldukça yoğunlaştı ve dönüşler sebebiyle kalabalık bir hale geldi. Yollarda bekleme sonucu oluşan konvoylarda kazalara sebep olan faktörlerden birisidir" şeklinde konuştu.

VATANDAŞ STRES YAPIYOR
Yollarda kaza olduğu zaman trafiğin tıkandığını belirten Kavuran "bu durum diğer sürücüleri de etkiliyor. Havalar zaten sıcak, gideceği yolda ilerleyemeyen vatandaşlar sıcağın altında bekledikleri için strese giriyor. Sakin anlayışlı ve kurallara uygun bir şekilde aracımızı kullanmalıyız" dedi.

BİLİNÇLİ OLMALIYIZ
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği olarak insanların trafik eğitiminden yoksun olduklarını, trafık eğitimi olmadığından dolayı bu kazaların meydana geldiğini belirttiklerini söyleyen Kavuran "bunun içinde trafik bilincinide olgunlaştırmamız gerekiyor" dedi.

HERZAMAN BAHANELERİ VAR
Yetişkinlerden başlayarak daha yeni yürümeye başlayan küçük çocuklara kadar Trafik bilinci eğitiminin verilmesi ve bilinçlenmelerinin sağlanması gerektiğini belirten Kavuran "kırımızı ışıkta geçenlerin ve hız limitini aşanların herzaman kendilerine göre geçerli bir sebepleri vardır" diye konuştu.

GENÇLER DUYARSIZ
Kavuran, genç sürücülerin hız konusunda daha duyarsız davrandığını belirterek " hiç birşey başkasının canını veya malını kastetmeye yönelik olamaz. Zevk için, heyecan için yollarda hız yapan gençler bu konulara daha çok dikkat etmeliler. Başkasının canına ve malına kastetmek kimsenın hakkı değildir." diye konuştu.

İŞARETLERE UYUN
Kavuran "Bayram tatilinden dönen gurbetçilerimizin, trafik kurallarına uymaları, uzun yola gidenlerinde mutlaka 2 saatte bir durup yüzlerini yıkamaları, bir çay molası vermeleri ve dinlenmesı gerekiyor. Kazaları önlemekteki en geçerli yol, trafik işaret ve işaretçilerine uymak olmalıdır." ifadesini kullandı. Adem Çiçek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.