SAMSUN'DA FOLKLORİK BEBEK ÜRETİLİYOR

SAMSUN'DA FOLKLORİK BEBEK ÜRETİLİYOR
SAMSUN Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 25 çeşit folklorik bebek üretimi yapılıyor.

Seramik hamurundan hazırlanan kalıp üzerine bölge ve Türkiye'de yöresel kıyafetlerin minyatürleri bebeklere giydiriliyor. Fiyatları 100-150 lira arasındaki bebeklerden yılda ortalama 100 adet satılıyor.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü el sanatları atölyelerinde üretilen folklorik bebekler, özellikle il dışından gelen yerli ve yabancı üst düzey ziyaretçilerine, devlet büyüklerine, hediye edilirken tanıtım ve hediye verilmek amacıyla yurt dışındaki büyükelçiliklere de gönderiliyor. Yaklaşık 6 yıldır üretilen bebekler seramik hamurundan hazırlanan kalıplarda yapılıyor. Bebekler boyama işleminin ardından Samsun bölgesi, Karadeniz ve Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde yöresel olarak kadınların kullandığı kıyafetlerin birebir aynısı minyatür boyutta dikilip hazırlanıyor. Aslına uygun şekilde hazırlanan kıyafetler bebeklere giydiriliyor. 25 çeşitte hazırlanan bebekler 100-150 liradan satışa sunuluyor. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan, folklorik bebeklerin Samsun ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlaması açısından da önemli olduğunu belirterek "Bebekler ve üzerlerindeki kıyafetler çok ince bir işçilikle hazırlanıyor. Tamamen aslına uygun bir şekilde orijinal kumaşlarıyla yapılıyor. Yöresel kıyafetler minyatür olarak bu bebeklerin üzerinde yansıtılıyor. Özellikle yurt dışındaki büyükelçiliklerimizde de ziyaretçilerine hediye olarak bu bebekler veriliyor. Kentimize gelen devlet büyüklerimize ve yabancı ziyaretçilere de hediye ediliyor" dedi.

Fatma Arslan, Vezirköprü İlçesi Soruk Vadisi'nde günümüzde kadınların kullandığı günlük kıyafetlerini 'Soruk Vadisi bebeği' adıyla bir yıl önce yaptıklarını belirterek "Bölgede yaşayan kadınlar bu otantik kıyafetleri hala giymeye devam ediyorlar. Bizde devam eden bu giyim şeklini folklorik bebekte yansıtmak istedik. Ayrıca Amazon kadın savaşçıları Terme İlçesi bölgemizde yaşadıkları rivayet ediliyor. Biz de bu tema ile ayrı bir koleksiyon hazırladık. Amazon kadın savaşçı bebeklerimiz de büyük ilgi görüyor" diye konuştu. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.