Ramazanda "beyaz kan" ihtiyacı arttı

Ramazanda "beyaz kan" ihtiyacı arttı
Kan bağışlarının geçen yıllardaki ramazan aylarına göre daha iyi durumda olduğu ancak "beyaz kan" olarak bilinen trombosite, özellikle kene ısırmaları nedeniyle ihtiyaç duyulduğu bildirildi

Türk Kızılayı Samsun Şubesi Başkanı Keskin: "Son zamanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için, kene sokmalarında bu kan fazlaca tüketildiğinden ihtiyaç fazla"
Kan bağışlarının geçen yıllardaki ramazan aylarına göre daha iyi durumda olduğu ancak "beyaz kan" olarak bilinen trombosite, özellikle kene ısırmaları nedeniyle ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Türk Kızılayı Samsun Şubesi Başkanı Mustafa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl ramazan ayında ve yaz mevsiminde kan bağış oranında düşüş yaşandığını söyledi.

Aldıkları son verilere ve kendilerine yapılan başvurulara göre, geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, bu ramazan ayında kan bağışının iyi durumda olduğunu anlatan Keskin, "Buna karşın aferez-trombosit dediğimiz ya da 'beyaz kan' olarak bilinen kan bağışında sıkıntı yaşanıyor" dedi.

Trombosit kanın depolanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Keskin, şunları kaydetti:

"Bu kanın depolanması pek mümkün değil. Canlı olarak alınıp hemen kullanılan bir kan. Bu kanda yetersizlik var. Son zamanlarda kanser hastalıkları için değil, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için, kene sokmalarında da bu kan fazlaca tüketildiğinden ihtiyaç fazla. Hem ramazan ayı olması hem de sıcaklar nedeniyle bu kan bağışında düşüş var. Oruçlu da olsak aşırı sıcaklar da olsa kan bekleyen insanlar var. Hayatta kalabilmesi için kan bekleyen insanlar var. Özellikle kene ısırmalarında bu çok daha büyük aciliyet arz ediyor. Ateşli hastalıklarda en çok ihtiyaç kandır. Normal kan bağışı için 20 dakika, aferez için ise 1,5 saat yeterli. Bu süreyi ayırdığınızda bir hayat kurtarabilirsiniz. Bir kişi yılda 24 kez aferez bağışında bulunabilir."

"İftar sonrası hem yürüyüş yapın hem kan bağışlayın"

Ramazan ayında iftar sonrası hareketin oldukça önemli olduğuna değinen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazen aşırı acıkmalar bir anda yüklenmeye neden oluyor. Ondan sonra hareket etmek gerekir. Kan bağışına giden insan için yürümek bile onun için sağlık açısından önemlidir. Zaten kan bağışına gidince bütün değerlerine kan bağışı merkezinde bakılacak, sağlık taramasından geçecek. Değerleri uygunsa bağış kabul edilecek, aksi halde rahatsızlığı varsa doktora yönlendirilecek."

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölgesi'nde yıllık kan ihtiyacının 100 bin ünite olduğunu açıklayan Keskin, trombosit ihtiyacının ise 5 bin ünite olduğunu ifade etti. AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.