Tarım arazisi sulamayla birlikte yok oluyor'

Tarım arazisi sulamayla birlikte yok oluyor'
Samsun'un Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör,

Çarşamba Ovası Sulama projesinin geçmiş yıllara dayanan çok eski bir proje olduğunu, ovada 40 bin dönüm tarım arazisinin drenaj kanallarıyla birlikte yok olduğunu söyledi.

Güngör, “Eskiden Yeşil Irmak'ın taşmasıyla Çarşamba ovasında taşkınlar nedeniyle çok su dururdu, ama son 8-10 yıldır eskisi kadar ne yağmur ne de kar yağıyor, düşük olan su biriken alanlar Irmağın bıraktığı millerle şimdi yükselmiş durumda. Ovamızda yeni yapılan drenaj kanalları yüzünden binlerce dönüm araziyi ziyan ettiler. Bu kanallar neye göre bu kadar büyük yapıldı, Neye göre hesaplandı bilemiyorum. Ama Çarşamba ovasında 40 bin dönüm arazi kananlara hibe oldu gitti." şeklinde konuştu.

"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE AÇIK KANAL SULAMA PROJESİ KULLANILMAMAKTADIR"

Ziraat Odası Başkanı Güngör, Avrupa'da hem toprak kaybı hem de su kaybını minimuma indiren, kapalı sulama sistemini uygulandığını ancak ne hikmetse ülkemizde hala açık kanal sulama projesi uygulandığına dikkat çekti. "Çarşamba Ziraat Odası olarak bu çalışmalara başlanmadan önce Drenaj ve sulama kanallarının açık değil, kapalı sistem olması için bölge milletvekillerimiz ve DSİ yetkilileriyle yaptığımız toplantıda ovayı sulamak için barajdan alınacak gerekli suyun projenin eski olduğu için kapalı sistem sulama yapılamayacağını, uygulanan proje gereği Kanal ve kanaletlerin açık olarak yapılabileceği görüşünü savundular." diyen Güngör, "Yani ovanın en verimli toprakları kanal ve kanaletlerle heba oldu gitti. Sayın Başbakanımızın da bir sözü var. Bundan sonra sulama sistemlerinin kapalı olması yönündeydi. Ancak siyasiler, bürokratlar ve sivil toplum örgütleri olarak tüm çabalarımıza rağmen, Çarşamba Ovasına bu nasip olmadı." ifadelerini kullandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.