SICAK ÇARPMASINA KARŞI SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

SICAK ÇARPMASINA KARŞI SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN
SAMSUN İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, sıcak çarpmasına karşı gerekirse su tüketiminin günlük 3 litreye kadar çıkartılması gerektiğini belirtti.

Köksal, ayrıca güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemesi gerektiği konusunda da vatandaşları uyardı.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, son günlerde mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarının günlük hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Köksal, yüksek ısı ve nemin, güneş çarpması ve güneş yanıkları gibi bazı rahatsızlıklara sebep olduğu gibi iş verimini de düşürdüğünü belirterek, "Ancak alınabilecek bazı tedbirlerle sıcak ve güneş çarpmasından korunmak ve sıcak günleri sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkündür. Sıcak çarpması yüksek derece ısı ve nem sonucu olarak vücut ısısının ayarlanamamasıdır. Sıcak çarpmasında adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, bol terleme, mide krampları, bulantı kusma, bilinç kaybı, hayal görme, hızlı nabız gibi belirtiler görülmektedir" dedi.

Aşırı sıcaklar herkesi etkilemekle birlikte bazı risk gruplarındaki insanlar için daha fazla zarar gösterebileceğini dile getiren Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal, "Kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, böbrek hastaları, hamileler, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar hekimlerinin tavsiyesine göre kendilerini sıcaktan koruyacak tedbirleri almalıdır. Ayrıca normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, yeterli miktarda su içmeyenler sıcak günlerde daha dikkatli olmalıdır" diye konuştu.

Köksal, aşırı sıcak günlerde, sıcak, güneş çarpmasından ve güneş yanıklarından korunmak için bazı kişisel tedbirlerin alınması ve gerekirse iş yaşamı ve günlük yaşam şeklinde bazı değişiklikler yapılmasının yerinde olacağını söyleyerek, "Öncelikle güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatler de uzun süre güneş altında kalınmamalıdır. Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Bol miktarda sıvı tüketilmeli, su tüketmek için susama beklenilmemelidir. Gerekirse günlük su tüketimi 3 litreye kadar çıkartılmalıdır. Vücuttan su atımını artıran alkollü içecekler, gazlı içecekler ve şeker katkılı meyve suları tüketilmemelidir. Her öğünde yeteri miktarda gıda alınmalıdır ancak ağır yemekler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Vücut temiz tutulmalıdır. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemelidir" dedi. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.