MEDICAL PARK’TAN SAMSUN’DA BİR İLK DAHA

MEDICAL PARK’TAN SAMSUN’DA BİR İLK DAHA
Samsun'da ilk defa dirençli hipertansiyon hastasına böbrek atar damarının ablasyonu( yakılması) yöntemi ile tedavi yapıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Medical Park Samsun Tıp Merkezi'nden Kardiyoloji uzmanı Dr Recep Asiltürk tedavi hakkında açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Recep Asiltürk “Tansiyon hastalarının yaklaşık %10'unda tedaviye direnç gelişmektedir. Bu hastalar ilaç tedavisi ile tansiyonları düşürülemediği için ölüm ve sakatlıkla sonuçlanan durumlar ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde bu durumda 1,5 milyon hastanın olduğu tahmin edilmektedir. Günde en az 3 tansiyon ilacı almasına rağmen tansiyonu kontrol altına alınamayan (140/90mmHg büyük olan) hastalara yeni bir tedavi yöntemi umut ışığı oldu. Üstelik etkisi hemen başlıyor. Bu yöntemin adı ''renal arterin sempatik ablasyonu'' tedavisidir. 1920 yılında itibaren cerrahi olarak splenik trunkusun denervasyonu ile yapılan ve zor olan bu yöntem, 3 yıldır ülkemizde perkutan yolla ve sadece böbrek damarının sempatik sinirlerinin denervasyonu ile yapılmaya başlandı.”dedi.

İşlem nasıl yapılmakta ve hastanede ne kadar süre kalınmaktadır?

Dr. Asiltürk “Renal arterin sempatik denervasyonu tedavisi ameliyat gerektirmeyen, lokal anestezi altında hastanın kasığından damar yolu açılarak yapılmaktadır. Yakın gelecekte hastanın bileğinden de girilerek yapılabilecektir. İşlem yaklaşık 45 dakika kadar sürmektedir. Her iki böbrek atardamarı uç dallanma noktasından başlanarak başlangıcına doğru 5-6 noktada radyofrekans enejisi ile ablasyonu(yakılması) yapılmaktadır. %80-90 hastada işlem başarılı olmaktadır. Hasta aynı gün taburcu olabilmekte ve günlük hayatına dönebilmektedir.”diye konuştu.

Bu işlemde başarı oranı nedir?

İşlem sonrası %80-90 hastada tansiyon düşüşünün sağlandığını söyleyen Dr. Asiltürk “İşlemden hemen sonra düşüş başlamakla beraber en fazla altıncı ayda düşmektedir. Sistolik basınçta 30mmHg kadar düşüş olabilmektedir.”

Bu işlemin tansiyon dışında da yararlı etkileri var mıdır?

Uzm. Dr. Recep Asiltürk “Genel olarak hipertansiyon bir çok hastalık için risk faktörü olduğundan tansiyon düşüşü ile bir çok hastalığın gelişimi önlenecek ve bazı hastalıklar için ilaç kullanımı bile azalacaktır. Renal arterin sempatik denervasyonu sonrasında olumlu metobolik değişimler olmaktadır. Özellikle şeker metabolizmasında düzelme izlenmiştir. Konjestif kalp yetmezliğinde de kullanımı için çalışılmaktadır.”şeklinde ifade etti.

İşlemin riski ne kadardır?
Renal arterin sempatik denervasyonu tedavisinin güvenli bir yöntem olduğunu belirten Dr. Asiltürk” %1 ile 2 arasında komlikasyon ihtimali vardır. Bunlar genellikle damarın yırtılması ve pıhtışasması şeklindedir. Bu komlikasyonlar gelişmiş olsa bile kaplı stent takılarak kolayca tedavi edilebilir.”diye konuştu.


Tansiyon düşüşü ne zaman başlıyor ve hastalar ilaçlarını kullanmaya devam ediyorlar mı?

Medical Park Samsun Tıp Merkezi'nden Kardiyoloji uzmanı Dr Recep Asiltürk “Tansiyon düşmesi hemen hastanede başlıyor ve 6 aya kadar da düşmeye devam ediyor. Hasta kullandığı ilaçlarına devam ediyor ancak doz ayarlaması gerekebilmektedir.”

Tansiyon hastalığından korunmak için önerilerde bulunan Dr. Asiltürk “Tansiyon hastalığı çok sebeblidir. Genel toplum sağlığı olarak korunmak için genç yaşta önlem almak gerekir. Sigara içilmemesi, kilo almamak, tuzlu gıda tüketimini azaltmak, kan yağlarımız yüksekse tedavisi gibi genel korunma yöntemleri önemlidir. Ayrıca yürüyüş tarzı sporda tavsiye edilir.”dedi. Süheyla Büyükkal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.