TİROİD HASTALIKLARINA DİKKAT

TİROİD HASTALIKLARINA DİKKAT
Medical Park Samsun Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “tiroid hastalıkları” hakkında bilgi verdi.

Dr. Ecemiş “Halk arasında guatr denildiğinde sanki tek bir hastalıkmış gibi yanlış bir algı mevcuttur. Guatr sözcüğü şemsiyesi altında farklı çok sayıda hastalık yer almaktadır. Tiroid bezinin her türlü hastalığına guatr denilmektedir. Bezin aşırı çalışması veya yetersiz çalışması, tiroid bezinin büyümesi veya içinde nodül dediğimiz ayrı yapıların oluşması gibi durumların her biri ayrı bir guatr hastalığıdır.”şeklinde ifade etti.
Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “Tiroid bezi boynun ön tarafında gırtlağın hemen önünde yer alan bir organdır. Tiroid bezi tiroid hormonu salgılamaktadır. Tiroid hormonu vücudumuzda büyüme, gelişme, enerji oluşumu, enerji kullanımı, vücut ısısının sağlanması ve devamlılığı, her türlü metabolizmamız, diğer hormonların üst düzey etkileri ve enzimlerin normal işlevleri için olmazsa olmazlardandır.”dedi.
Dr. Ecemiş “Hipotiroidizm denilen durumda tiroid hormonları tiroid bezinden kısmen veya tamamen yapılamamasına bağlı hormon eksikliği gelişir. Klinik olarak; halsizlik, güçsüzlük, kilo alma, üşüme, kadınlarda adet kanamalarında düzensizlik, saç kaş ve diğer kıllarda dökülme, tırnaklarda kırılma, kabızlık, terlemede azalma, yüz, kol ve bacaklarda şişlik, eklem ve kas ağrıları, unutkanlık görülebilir.” diye konuştu.
Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen Tirotoksikoz hakkında bilgi veren Dr. Ecemiş “Herhangi bir nedenle kanda tiroid hormonlarının fazla olması anlamına gelir. Klinik olarak;sinirlilik, aşırı heyecan ve duygusallık, iştah iyi olmasına rağmen kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, titreme, saç dökülmesi, cilt ve tırnaklarda değişiklik, güçsüzlük, adet düzensizliği görülebilir.”
Medical Park Samsun Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “Guatr hastalıklarında tiroid hormon düzeyindeki değişikliklerin yanı sıra nodül gelişimi de olabilmektedir. Nodüllerin hasta ve hekim açısından 3 önemli özelliği vardır. Birinci özellik nodülün kanser olup olmadığıdır. İkinci özellik nodül veya nodüllerin aşırı hormon üretimine yol açıp açmadığıdır. Üçüncü özellik ise büyük nodüllerin nefes borusuna baskı yapıp yapmadığıdır. Endokrin bölümünce tiroid hastalıklarının tanısı ve mevcut bulgulara göre tedavi planı yapılmaktadır.”dedi. Leyla Asan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.