'SARAYIN İNCİLERİ' KİTAP OLDU

'SARAYIN İNCİLERİ' KİTAP OLDU
SAMSUN Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 16 ve 19'uncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki saray kıyafetlerinin yer aldığı 'Sarayın incileri' adı verilen koleksiyon hazırlandı.

Padişah ve sultan giysilerinin bulunduğu koleksiyon için 160 sayfalık bir de kitap yayımlandı. Kitapta saray giysileriyle ilgili resimler ve bilgiler yer alıyor.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 2011 yılında başlatılan çalışma ile Osmanlı İmparatorluğu'ndaki saray giysileriyle ilgili bir koleksiyon hazırlanmaya başlandı. Yapılan araştırmalar ve literatür çalışmalarının ardından, 16 ve 19'uncu yüzyıllarda Osmanlı saraylarında giyilen kıyafetler yeniden dikildi. 32 kıyafetin bulunduğu koleksiyonda padişah, vezir, şehzade, sultan, yeniçeri gibi sarayda yaşayan kişilerin kıyafetleri aslına uygun şekilde yer aldı. Hazırlanan kıyafetler 13 gün önce Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen defile programıyla tanıtıldı.

KIYAFETLER KİTAPTA TOPLANDI

'Sarayın İncileri' adı verilen koleksiyon için aynı isimle 160 sayfalık bir de kitap çıkarıldı. Kitapta koleksiyon için Samsun'un çeşitli yerlerinde yapılan çekimlerle hazırlanan fotoğraflar yer aldı. Ayrıca 16 ve 19'uncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda giyim tarihiyle ilgili araştırma bilgilerine yer verildi. Padişah, sultan, şehzade ile saray görevlilerin kıyafetleri ile ilgili detaylı bilgi verildi. Kıyafetlerle ilgili yapılmış resimler yer aldı. Giysilerle ilgili bilgilerin yanı sıra kadınların kullandıkları takılardan, ayakkabılardan da örnekler verildi.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, çok ciddi ve detaylı bir literatür araştırmasının ardından yapılacak kıyafetlere karar verdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Osmanlı saray kıyafetleriyle ilgili bir çok kaynaktan inceleme yaptık. 3 yıllık bir çalışmanın ardından kıyafetleri tamamen aslına uygun şekilde hiçbir değişim veya yeniliğe uğratmadan orijinal şekilleriyle yeniden hazırladık. Türkiye çapında çok önemli bir koleksiyonu hazırladığımızı düşünüyorum." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.