Ekmek bizim sayemizde 75 kuruş

Ekmek bizim sayemizde 75 kuruş
Samsun merkeze bağlı İlkadım Belediyesi tarafından 20 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle yapılan Samsun İlkadım Halk Ekmek (SİHE) yöneticileri, Samsun'da ekmeğin kendileri sayesinde 75 kuruştan satıldığını söyledi.

Kendilerini kamuoyunda daha iyi tanıtmak için fabrika içerisinde basın toplantısı düzenleyen SİHE yöneticileri, önce el değmeden üretilen ekmelerin yapıldığı alanı basın mensuplarına tanıttı. Herşeyin otomatik olarak yapıldığı ve hijyen kurallarına en üst seviyede uyulduğu fabrika içerisinde normal ekmeğin yanında paketli ürünler denilen 10'a yakın ekmek çeşidi üretimi de yapılıyor. Gezi sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran SİHE Genel Müdürü Abdullah Arslan, 15 yıl içerisindeki hedeflerinin 3 milyon nüfusa ekmek üretmek üretmek olduğunu söyledi.
Samsun başta olmak üzere Sinop, Tokat, Amasya ve Ordu'ya kadar kendi 60 ayrı noktadaki büfelerinin dışında 400 adet işyerinde ekmek satışı yaptıklarını kaydeden Arslan, “Bizim hedefimiz 2030'a kadar Artvin'den Kastamonu'ya kadar bölgedeki 3 milyon kişinin her çeşit ekmeğini karşılayacak bir yapıya sahiptir. Bizden önce Samsun'da ekmek satış fiyatları hakkında bilgi vermek istiyorum bugünün kıyaslamasını yapmak için. Ocak 2010 yılında ekmek 75 kuruştan satılırken bugün yine ekmek aynı fiyattan satılıyor. Yine 2010 yılında 1 çuval un 36 lirayken bugün 60 lira. Bu konunun özellikle irdelenmesini istiyoruz. Yani 4 yıl önce 75 kuruşa satılan ekmek halk ekmeğin açılacağının duyulması üzerine 1 yıl sonra ekmek fiyatı 60 kuruşa ardından fabrika hizmete girmesiyle fiyat 40 kuruşa kadar indi. Şuanda çeşitli illerde ekmek 1 liradan satılıyor bizde ise halen 75 kuruştan satılıyor. Eğer biz olmasaydık şuan Samsun'da da ekmek 1 liraya satılıyor olacaktı.” diye konuştu.

30 Mart seçimleri öncesi MHP'li İlkadım Belediyesi'nin AK Partiye geçmesiyle hak etmedikleri sözlere muhatap olduklarını vurgulayan Abdullah Arslan, belediyenin yeni yönetimine sitem ederek kendileri hakkında sarf edilen 'belediyeyi borç yükü altına soktular' söyleminin kedilerini üzdüğünü belirtti. Her yaptıkları işlemin büyük bir şeffaflık içerisinde yaptıklarını sözlerine ekleyen Arslan, “İlk ihale katılım olmaması nedeniyle iptal olmuş. İkinci ihaleye ise davet edilen Özköseoğlu şirketi sahibi Ahmet Özköseoğlu doğduğu şehre bir yatırım yapma amacıyla tek firma olarak girdiği ihaleyi almıştır. Bizim şirketimizin hiçbir parti yada siyasi bir hareketle bir bağlantısı yoktur. 2011 yılında sözleşmesi yapılan ihalenin tüm şartlarını şirketimiz taşıdığı için hak ederek bu ihaleyi aldık. Bu sonucun altında kesinlikle bir siyasi ilişki bulunmamaktadır. Söylendiği gibi burasının bedavaya verildiği yok. Her yıl fabrikanın bulunduğu yerin kirası için her yıl belediyeye 15 bin lira ayrıca ekmek satış şehrin çeşitli yerlerine konulan 60 büfenin her birisi için yine belediyeye 600 lira kira veriliyor. Kamuoyunda yanlış bir algı var askıda ekmekle belediye tarafından ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılan ekmekten dolayı sanki belediye bize 500 bin lira borcu varmış gibi basında haberler çıkıyor. Sanki biz 500 bin lira sattığımız ekmekten kar elde etmişiz gibi bir algı oluşuyor. Böyle bir şey yok 500 bin liralık satışın bize karı 60-70 bin liradır. Bu durum üzerine belediyenin yeni yönetimine biz firma olarak askıda ekmek uygulamasını karşılıklı iptal edebileceğimizi bildirdik. Belediye borçları telafuz edildiğinde sanki sadece halk ekmeğe belediyenin borcu varmış gibi söylemlerde bulunulması bizi rencide ediyor. Şöyle bir örnek vereyim askıda ekmek yani kuponla ekmek satışının geçen yılki bizim ciromuzdaki yeri yüzde 8 civarındadır. Şunu da ekleyelim eğer askıda ekmek ile ilgili belediye yeni bir ihale açarsa biz firma olarak katılmayı da düşünmüyoruz. Çünkü biz askıda ekmek ihalesini 60 kuruşa büfede sattığımız ekmeği askıda ekmek uygulamasında 50 kuruştan aldığımız için pek isteyerek almamıştık. Bizim gizlimiz saklımız yok ekmek başına 8 kuruşluk bir kazanç var.” diye konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum