ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYORLAR

ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYORLAR
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Uluslararası Sert Kabuklu Meyve Konseyi'nin fındık rekoltesini yüksek göstererek üreticiyi mağdur etme hazırlığında olduğunu iddia etti.

Uluslararası Sert Kabuklu Meyve Konseyi'nin fındık rekolte tahminiyle ilgili spekülatif açıklamalar yapacağı duyumları aldıklarını belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Amaç; üreticinin elindeki az bir mahsulü bile ucuza kapatmak. O yüzden, konseyin rekolte tahmini gerçekçi olmayacak" açıklamasında bulundu.


Uluslararası Sert Kabuklu Meyve Konseyi'nin 22 Mayıs'ta Avusturalya'nın Melbourne şehrinde yapacağı toplantıda, 2014 yılı fındık rekolte tahminini açıklayacağını belirten Tütüncü, üreticiyi mağdur edecek spekülatif gelişmeler konusunda da hükümete uyarılarda bulundu.

"Konsey, fındık fiyatı üzerinde oyun oynamayı planlıyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları, TOBB ve üniversitelerin yaptığı tespitlere göre, Türkiye'de yaşanan don olayının ardından rekoltede büyük bir düşüş yaşanacağını ve bunun fiyatının yükselmesine neden olduğunu kaydetti: "Türkiye'deki düşük beklentiye rağmen, konsey, rekolteyi yüksek göstererek, 12 TL'ye ulaşan fındık fiyatını düşürmeyi ya da en kötü ihtimalle bu seviyede durdurmayı hedefliyor. Bunun anlamı, üreticinin elinde az da olsa ürünü ucuza kapatma girişimdir. Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisidir. Konseyin geçmiş yıllarda da bu tür hayali rekolte açıklamalarını gördük. Amaç, fiyatı düşürmektir. Ancak, onların açıklayacağı hiçbir rekolte tahmini işe yaramaz. Çünkü; Türkiye, fındıkta fiyat belirleyicisidir. Türkiye'de rekolte düşerse, fındıkta kıtlık olur. Onların açıklamaları spekülasyondan öteye gitmez. Ama, piyasada meydana gelecek belirsizlik, yine de üreticiyi mağdur eder."

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, konseyin spekülatif açıklamaları karşısında üreticiler ile açığa ürün satmamış olanların panik yaşmaması gerektiğini belirterek, fındık üreticisine bugüne dek destek veren hükümetin bu tavrını kararlılıkla sürdüreceğine inandığını sözlerine ekledi.

Esad Beşer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.