3008 bitki türünün nesli tehlike altında

3008 bitki türünün nesli tehlike altında
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) kendi adını taşıyan araştırma istasyonunun açılışını yapmak için Samsun'a gelen TEMA Vakfı Onursal Kurucu Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye'de 3 bin 8 bitki türünün neslinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fındık, Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ziraat Fakültesi işbirliğiyle, “Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu” düzenlenen etkinlikle açıldı. Etkinlik kapsamında, “Türkiye'nin Biyolojik Çeşitliliği ve Kestane” konulu bir de panel düzenlendi.

Panelin ilk konuşmacısı olan Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinden bahsederek, Türkiye'nin 30'u aşkın meyve türünün evrimleştiği ve çeşitlendiği özel bir doğal yapıya sahip olduğunu söyledi. Gökyiğit, “Türkiye'nin yüzde 26'sı ormanlarla kaplıdır. Tüm Avrupa kıtasının 13 bin bitki türüne sahip olmasına karşın Türkiye'de 10 bin bitki türü vardır. Ancak Türkiye'de 3008 bitki türünün nesli de tehlike altındadır. Bu yüzden biyolojik zenginliğin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması yaşamsal önem taşımaktadır. Biyolojik yaşamın tanıtılmasında ve korunmasında arboretumlara ve botanik bahçelerine önemli görevler düşmektedir.” dedi.

Panelde daha sonra sırayla Prof. Dr. S. Mehmet Şen; “Doğal paketlenmiş bir gıda kestane”, Prof.Dr. Arif Soylu; “Türkiye'de kestane yetiştiriciliğinin dünü ve bugünü”, Yılmaz Gün; “Kestane eylem planı”, “Ali Osman Güzel; “OGM bünyesinde kestane kanserine karşı yapılan mücadele çalışmaları”, Doç. Dr. Engin Ertan; “Ege bölgesinde kestane yetiştiriciliği konusunda yapılan çalışmalar”, “Prof.Dr. Ümit Serdar; “Karadeniz bölgesinde kestane yetiştiriciliği konusunda yapılan çalışmalar" başlıklı sunumlar yaptı.
Panelin sonunda araştırma istasyonunun arazisini bağışlayan Ali Nihat Gökyiğit'e plaket ve yağlı boya tablo hediye edildi. Konferans veren katılımcılara ve emeği geçenlere de plaket takdim edildi.
Programın ardından Atakum ilçesi Kaya Güney Köyünde bulunan,“OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu”nun açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Ali Nihat Gökyiğit, OMÜ'lü akademisyenler ve davetliler katıldı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.