Elektrikte rekabet tüketicinin işine yarayacak

Elektrikte rekabet tüketicinin işine yarayacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağlanan serbest tüketicilik hakkının meskenlere de açılması ile birlikte tüketiciye indirimli elektrik kullanma fırsatı çıktı.

BİSEN Elektrik Üretim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Arif Akşam, "12 yıldır sadece sanayi kuruluşları ve ticarethaneler elektriği indirimli kullanıyordu. Yeni düzenlemeyle 70 milyon tüketici uygulama kapsamına alındı. Vatandaş, bundan böyle hem elektrik tüketirken hem de bayilik sistemine girerek indirimli elektrik tüketecek." dedi.

Elektrik ticaretinde serbest tüketici limiti düştükçe rekabet kızışmaya başlıyor. Ancak elektrik ticareti yapan tedarikçi firmalar birbirlerinden daha çok bölgesel elektrik dağıtım şirketi ve ondan ayrışarak kurulan görevli perakende şirketleri ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Dağıtım şirketlerinin, tedarikçi değiştirmek isteyen serbest tüketicilere zorluklar çıkardıklarını dile getiren Akşam, bu tutum ve davranış ile dağıtım şirketlerinin kendi paralel perakende satış şirketlerine avantaj sağladıklarına dikkat çekti.

Arif Akşam, "Mevzuat gereği tedarikçi değiştirmek isteyen bir serbest tüketicinin sayacı elektronik sayaç olmak zorundadır. Ancak, sayacı mekanik olduğu halde serbest tüketicilerin tedarikçi değiştirmesine izin verilmediği gibi örnekler gün geçtikçe artarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra tedarikçi geçişi için bir kriter olan borç durumu bir koz gibi kullanılmaktadır. Serbest müşterilerin vadesi gelmemiş borçlarından dolayı geçişlerine izin verilmemektedir. Abonelik esnasında alınan güvence bedelleri/teminatlar göz ardı edilmektedir. Yaşanan bu sıkıntılar sektörde rekabetin artmasına engel olmakta, son kullanıcıları indirimli elektrik kullanmasının önünde engel oluşturulmaktadır." diye konuştu.

"SEKTÖRDE LİDER OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

Genel Müdür Yardımcısı Arif Akşam, BİSEN olarak, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında üretiminin bir kısmını serbest piyasa koşullarında serbest müşteri olarak tabir edilen sanayi işletmelerine, organize sanayi bölgelerine, otellere, alış veriş merkezlerine satan BİS Enerji'nin elektrik enerjisi toptan satışı, ihracatı ve ithalatını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Akşam, "Enerji üretiminde 20 yıllık deneyimimizle, son kullanıcıyla kaliteli ve kesintisiz enerjiyi indirimli olarak sunma gayreti içerisindeyiz. Enerji piyasası 33 milyon kullanıcısı, yıllık 250 milyar kWh tüketim miktarı ve yıllık 60 milyar TL'lik piyasa büyüklüğü ile GSM pazarından yüzde 20 daha büyük bir piyasa konumunda bulunuyor. Amacımız, EPDK tarafından serbest müşteri limitinin sıfırlanacağı 2015 yılına hazırlık kapsamında, şu anda mevcut 150 acente sayımızı, 2014 sonunda bin hedefine ulaştırmak. Her bir acentemizin sosyal çevresi bizler açısından son derece önemli ve kıymetli. İlk yıl hedefimiz 120 bin müşteri, daha sonra da 300 bin müşteriye ulaşmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

YENİ İŞ İMKANI KAPIDA

BİSEN Elektrik olarak tüm Türkiye çapında oluşturdukları acente altyapısını kurduklarını da vurgulayan Arif Akşam, “Bu bayileşme sistemi halkımız için de yeni bir iş kolu olarak karşımıza çıkıyor. Elektriğini indirimli olarak kullanmak isteyen tüketicileri BİSEN bünyesine katacak bayilerimiz, fatura üzerinden kendi kazançlarını elde edecekler ve hem tüketiciler hem bayiler yeni sistemde kazanmış olacak.” dedi.

Akşam, 1992 yılında ortaklarının faaliyet alanları için gerekli elektrik ve ısı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “Elektrik Üretim Otoprodüktör Grubu” adı altında kurulan anonim şirketlerin ilklerinden olan Bis Enerji'nin, Türkiye'de 486 MW kurulu gücü ile aynı saha içinde çalışan serbest piyasada faaliyeti olan en büyük özel sektör elektrik üretim santrallerinden birisi olduğunu dile getirdi. Akşam, "Bis Enerji, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) belirlediği 'Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu' listesinde 150. sırada, özel elektrik üretim şirketleri arasında 5. sırada yer almaktadır." diyerek şirketlerinin öncü kuruluşlardan birisi olduğuna dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.