Mart ayında yaşanan don olayının zararı yüzde 70 olarak açıklandı

Mart ayında yaşanan don olayının zararı yüzde 70 olarak açıklandı
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, önceki ay sonu yağan kar sonrası arazide çalışan ziraat mühendislerinin, don olayının yüksek rakımlı köylerde fındığa yüzde 70, cevize ise yüzde 100 zarar verdiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, mart ayı sonunda ilçede yaşanan don olayının ardından ziraat mühendislerinin geçen hafta yaptıkları zarar tespiti çalışmalarının ilk aşamasını tamamladıklarını ifade etti. Güngör, “Yüksek rakımlı köylerde fındıktaki zarar yüzde 70'i buldu.” dedi. Don olayının cevize de yüzde 100 zarar verdiğini tespit ettiklerini kaydeden Güngör, şunları ifade etti:

"Havaların ani ısınıp soğumasının ürüne elbette zararlar verdiğini biliyorduk. Özellikle kar yağışı sonrası don olayının ardından 250 rakımın üzerinde bulunan Çarşamba ilçesine bağlı Kestanepınar, Ordubaşı, Ordu, Ağcagüney ve Gökçeçakmak köylerinde fındıkta yüzde 70 zarar olduğunu gördük. Ovada bulunan Bölmeçayır, Alibeyli ve Turgutlu köylerinde ise ziraat mühendislerimizin çalışmaları fındıktaki zararın yüzde 30'u bulduğunu gösterdi. Don olayından özellikle palaz fındık daha fazla etkilendi. Bu yıl fındık ürününde rekolte düşük olur. Kar yağışından önce havalar sıcak gidince fındıkta çiçek açmıştı, fındık meyveye dönünce zarar nedir daha çok görülecek. Öte yandan, cevizde zarar maalesef yüzde 100 oldu. Öte yandan, ürünlerinde tarım sigortası olanlar zararlarını karşılamak için sigortadan yararlanabileceklerdir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.