7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf KÖKSAL 7 Nisan Dünya Sağlık Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Köksal "Dünya Sağlık Günü"nün teması, "Küçük bir ısırık büyük bir tehdit" sloganıyla vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlendi. Bölgemizde görülmemekle beraber vektörlerle bulaşan en büyük hastalık sıtma hastalığıdır. Sıtma insanlara çoğunlukla parazit taşıyan sivrisinek sokmasıyla bulaşıyor. Bu hastalık ile ilgili riskli bölgeler olan güneyimizdeki devletlere seyahat edecek olan vatandaşlarımız riskli ülkeye gitmeden en az 15 gün önce Sağlık Bakanlığının Seyahat Sağlığı Merkezlerine başvurularak koruma amaçlı ilaçları konusunda yönlendirme yapıldığı gibi gerekli aşılar da ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Türkiye'de havaların ısınmasıyla daha çok Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalık. Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda daha büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. KKKA daha çok kene tutunmasıyla bulaşmakla birlikte kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesiyle hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da geçebiliyor.
Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde, ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ve baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. KKKA hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabiliyor. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesi gerekiyor. Ayrıca, insanların kanlarına ve vücut sıvılarına da korunmasız, çıplak elle temas edilmemesi önem taşıyor. Vatandaşlarımızdan istediğimiz her türlü şüpheli durumda sağlık teşkilatlarımızdan birine müracaat etmeleridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.