SAMSUN'DA NAZİ KAMPLARINDA ÖLDÜRÜLEN ROMANLAR ANILDI

SAMSUN'DA NAZİ KAMPLARINDA ÖLDÜRÜLEN ROMANLAR ANILDI
SAMSUN'da 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Naziler tarafından öldürülen Romanlar anılırken, o döneme ait fotoğraflar sergilendi.

Canik İlçesi'nde bulunan ve ağırlıklı olarak Roman vatandaşların yaşadığı Yavuz Selim Mahallesi'nde, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Karadeniz Bölgesi Roman Kültürünü Araştırma Eğitim ve Kalkındırma Derneği ile Canik Yavuz Selim Gençlik, Kültür, Sanat, Eğitim ve Spor Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda Roman vatandaş katıldı. İlahiler ve duaların okunduğu etkinlikte Naziler tarafından yapılan soykırımda öldürülen Romanlar için mevlüt okundu. O dönemlere ait fotoğraflar sergilendi. Etkinliğe katılan Roman vatandaşlara pilav ile ayran dağıtıldı. Etkinlikte konuşma yapan Canik Yavuz Selim Gençlik, Kültür, Sanat, Eğitim ve Spor Derneği Başkanı Kemal Şütşür, "8 Nisan tarihi, bütün dünyada 2'nci Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen yüzbinlerce çingenenin anısına Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmiştir. Biz bu yıl etkinliğin 1'incisini düzenledik. Bundan sonra da bunu geleneksel hale getireceğiz" dedi.

Şütşür, 2'nci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Doğu Avrupa'yı işgal ettiğinde Romanları aşağı ırktan gördükleri için, "Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya'dan toplayıp Nazi kamplarında yok etmişti. Sayısı tam olarak bilinmemekle beraber bu kamplarda 200 bin ile 800 bin Romanın öldürüldüğü tahmin ediliyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.